Försvarets nya besked om petade generalen: Utsatte sig för risk

NYHETER

När generalmajor Anders Brännström sparkades från en toppost inom försvaret fick ÖB Micael Bydén hård kritik – från både militärt och politiskt håll.

Nu slår ÖB tillbaka och lämnar ut en tre år gammal utredning där den tidigare arméchefen pekas ut som möjlig säkerhetsrisk efter en incident på en festmiddag.

– Inför beslut om ny placering eller befattning så gör man en säkerhetsprövning, säger försvarets informationsdirektör Marcela Sylvander.

Den frispråkige generalmajoren Anders Brännström hann inneha den nyinrättade tjänsten som chef för totalförsvarsverksamheten vid Högkvarteret i en knapp månad.

Då fick han plötsligt sparken från tjänsten.

– Det var på grund av uttalandena i DN och debattartikeln. Det var väldigt tydligt, sa Brännström till DN.

Rabaldret fick omgående politiska efterverkningar L-ledaren och majoren Jan Björklund KU-anmälde förfarandet.

”Jag anar politiska påtryckningar bakom detta”, skrev Jan Björklund på Twitter.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Generalmajor Anders Brännström.

Utredningen lades ner

Anders Brännström anmälde i sin tur Försvarsmakten för kränkande särbehandling och diskriminering efter att ÖB Micael Bydén skrivit på sin blogg att Brännström inte är lämplig för sin tjänst.

På onsdagskvällen lämnade Försvarsmakten ut en tre år gammal utredning, som Aftonbladet begärt ut, om en incident under en högtidsmiddag på Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå 2014 där en kvinnlig soldat uppgett att Anders Brännström gjort ovälkomna närmanden.

Enligt flera vittnen, som refereras i handlingen, ska Anders Brännström ha varit ”ordentligt berusad” under festen.

Kvinnan ville enligt utredningen inte anmäla händelsen och utredningen lades sedermera ner. Man skriver också i handlingen att ord står mot ord och att det inte fanns några vittnen till incidenten samt att Försvarsmakten därför inte bör gå vidare med ärendet.

Tidigare hemligstämplat

Anders Brännströms alkoholkonsumtion under middagen pekas däremot ut som en möjlig säkerhetsrisk och chefen för Totalförsvarets skyddscentrum rekommenderar i handlingen att ”FM bör hantera frågan om X alkoholkonsumtion under middagen samt eventuella tveksamheter med tanke på MUST och säkerhetsspåret. Föreslås chefssamtal samt att vidta åtgärder för att detta inte kan upprepas”.

Handlingen har tidigare varit hemligstämplad och har nu fått ett nytt diarienummer med 2018.

Försvarsmaktens informationsdirektör säger till Aftonbladet att det finns en direkt koppling mellan utredningen och att Brännström inte fick behålla sin tjänst.

– Ja, så är det. Han var ju tilltänkt som chef för Totalförsvarsavdelningen och inför beslut om ny placering eller befattning så gör man en säkerhetsprövning. Man gör en ny referenstagning som är kopplad till den nya befattningen som är påtänkt och gör en samlad bild av vad som kommer in. Så det här är en del i den bredare bild som ÖB har när han ska fatta sitt beslut, säger Marcela Sylvander.

Tog inte upp utredningen

Till DN, som också tagit del av den aktuella handlingen, säger Anders Brännström dock att Försvarsmakten aldrig tog upp utredningen av incidenten i Umeå under mötet med ÖB då han fick sparken.

– Vid mötet mellan mig och ÖB den 26 januari tog han aldrig upp den saken. Det var enbart de fyra uttalandena som jag gjort i pressen som låg till grund för hans beslut. Dessutom hade Micael Bydén informerats om händelsen när han tog över som ÖB, säger Anders Brännström.

I samma intervju hävdar Brännström att han är oskyldig till anklagelserna som framkommer i handlingen som lämnades ut på onsdagskvällen samt att dåvarande ÖB på förslag av sin chefsjurist meddelade att ärendet var utagerat.

– Anmälan och att jag friats från anklagelserna var väl kända när jag fick beskedet om att bli chef för Högkvarterets totalförsvarsavdelning i oktober 2017 och när jag den 8 januari i år fastställdes som chef av chefen för ledningsstaben, säger Brännström.

Aftonbladet söker Anders Brännström.

ARTIKELN HANDLAR OM