Nyheter

Tv-eken räddad

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

I dag skulle den huggas ned.

Men aktivisterna räddade tv-eken igen.

– Det är en seger, säger Göran Folin, 73, en av aktivisterna.

Stockholms stads trafikkontor försökte fälla eken utanför tv- och radiohuset redan den 24 oktober. Då stoppade demonstranterna fällningen, som sköts upp – till klockan sex i morse.

Många har hållit vak sedan veckor tillbaka vid trädet, som kan vara uppemot 1 000 år gammalt.

Och natten mot i dag har flera personer sovit vid eken.

– Mina föräldrar har varit väldigt engagerade och nu tänkte jag att jag måste vara med. Det här handlar om mer än bara eken. Det handlar om demokratin, säger en ung kvinna, liggandes i sin sovsäck nära den lägereld som gjorts upp för att värma de samlade.

Omkring stod poliser utställda och betraktade folksamlingen.

Satt uppe i trädet

Uppe i trädet satt tre män, redo att kedja fast sig. Om polisen skulle göra en framryckning, uppmanades demonstranterna hoppa upp i trädet och omringa det nere vid marken.

Flera påpekade att det inte bara är den gamla ekens död som upprör, utan sättet på vilket beslutet tagits, som man menar varit odemokratiskt.

– Det är rena kafkasituationen. Man har tagit det här beslutet över folks huvuden och utan grunder, för att eken står i vägen för trafiken, säger en man.

En storvuxen, skäggig man i mc-skinnväst och hjälm står tyst nedanför eken.

Varför är du här?

– Jag tycker om naturen. Den här eken ska inte ned.

Vad skulle du göra om de försökte ta den ned?

– Jag skulle hindra dem. Jag kan inte säga hur. Men jag kan säga att de brukar kalla mig Bamse, världens starkaste man. Jag skulle lyfta bort dem.

Planerna avbröts

Vid 8-tiden i morse beslöt polisen avbryta planerna på fällningen.

– Vi gör bedömningen att det är för många här. Det här är fredliga människor och vi vill inte bruka våld för att få bort dem, säger Viktor Adolphson, polisens insatschef.

När kommer fällningen ske?

– Det kan jag inte svara på i nuläget.

När beskedet nådde demonstranterna utbröt sång och dans, och en man som tidigare vevat på sitt tivoli, tutade i sin mistlur i näver av glädje.

– Skål för eken! Vi har tid. Vi kommer att stanna så länge det behövs, säger Fredrik Larsson, som bor i närheten.

Krismöte på trafikkontoret

På trafikkontoret håller man krissammanträde under dagen.

– Vi håller möte nu för att besluta om att leda om trafiken. Vi anser att eken är en fara och den kommer att tas bort, säger trafikkontorets informationschef Mats Frej.

Han anser att det inte längre går att förhandla med demonstranterna.

– Vi ahr haft dialogpolis på plats, men det var tvärstopp. Visst vill vi resonera, men det finns människor där som inte vill lyssna eller kanske inte förstår vad vi säger. Någonstans når man vägs ände. Eken kommer att tas ned, säger Mats Frej.

Fortfarande kan dock ingen ge besked om när.

Sedan klockan 15 i dag har trafiken stängts av på Oxenstiernsgatan, eftersom eken enligt trafikkontoret anses kunna falla när som helst.

– Det är bara ett sätt för dem att skapa trafikkaos och på så sätt få med sig opinionen mot eken, säger Fredrik Larsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: