Obama stöder syriska rebeller

Publicerad:

NYHETER

Washington. President Barack Obama har undertecknat en hemlig order som godkänner USA-stöd till rebeller som vill störta Syriens president Bashar al-Assad och hans regering, uppger källor med insyn i frågan.

Ordern gavs tidigare i år och ger säkerhetstjänsten CIA och andra amerikanska myndigheter möjligheter att hjälpa rebellerna. Det ska dock inte handla om att förse dem med dödliga vapen, även om vissa av USA:s allierade gör det.

Syriska regimtrupper uppges ha dödat 43 människor i en räd nära huvudstaden Damaskus, enligt Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet, rapporterar AFP.

43 döda kroppar återfanns

Enligt observatoriet ska omkring 100 ungdomar gripits och torterats.

"På torsdagsmorgonen efter räden återfanns 43 döda kroppar. Några av dem hade summariskt avrättats", sade gruppen i ett uttalande.

Människorättsgrupper fördömer rebellernas offentliga avrättningar av fyra al-Assad-trogna män i den syriska storstaden Aleppo. Human Rights Watch säger till BBC att det kan röra sig om krigsbrott. Även Syriska människorättsobservatoriet i London fördömer dödandet som "kriminellt".

Närmare tre miljoner människor i Syrien kommer behöva livsmedelsbistånd de närmaste 12 månaderna, då den våldsamma konflikten har hindrat lantbrukarna från att ta hand om sina skördar, enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorgan (FAO). 1,5 miljoner av dem behöver akut hjälp med mat inom de kommande tre till sex månaderna. Jordbruket kommer också att behöva assistans med både grödor och boskap.

Förlorat miljarder i år

Enligt en undersökning som FAO gjort i samarbete med FN:s livsmedelsorgan WFP och det syriska jordbruksdepartementet har jordbrukssektorn förlorat 12,2 miljarder kronor i år. Vete- och kornskördarna, liksom grönsaks- och olivproduktionen har påverkats.

WFP saknar 420 miljoner kronor, mer än halva budgeten, till sina livsmedelsprogram i landet. FAO uppskattar att det behöver runt 257,7 miljoner kronor för akuta insatser de kommande sex månaderna.

TT

Publicerad: