Mona Sahlin rasar mot imamerna

Publicerad 2012-05-16

”Det är upprörande och kränkande att behandla kvinnor på detta sätt”, säger Mona Sahlin om ”Uppdrag gransknings” avslöjande.

Förra S-ledaren Mona Sahlin rasar mot avslöjandet om kvinnosynen hos imamer i svenska moskéer.

– Alla rättigheter i Sverige ska gälla alla. Också kvinnor, säger hon.

Socialdemokraternas Mona Sahlin har många gånger stått upp för det mångkulturella Sverige. Vilket också gjort henne avskydd i främlingsfientliga kretsar.

Men den kvinnosyn som de smygfilmade imamerna i Uppdrag Gransknings avslöjande uppvisar, fördömer hon helt. Där kvinnor uppmanas att strunta i att polisanmäla misshandel, ställa upp på sex och att acceptera månggifte.

– Det är upprörande och kränkande att behandla kvinnor på detta sätt. Det är mycket bra med avslöjandet. Nu måste alla goda krafter agera och kräva ett slut på dubbelmoralen, säger hon.

”De har en skyldighet”

Också Angela Beausang, ordförande i Kvinnojourernas riksorganisation, Roks, är upprörd.

– Eftersom imamerna har stor makt i samfunden är det här ändå mer upprörande. De har en skyldighet att följa lagen, man kan inte uppmana till att inte följa lagen när någon har begått brott. Det är helt åt helsike, säger hon.

Hon slår fast att synen på kvinnor inte är ett problem för islam och muslimer, hon förklarar det i stället med könsmaktsordningen och männens överordning i samhället.

– Det är bara att plocka fram skiten i ljuset, det finns ingenting att ta hänsyn till. Kvinnor och barn far illa och även alla de muslimska män som inte håller på så här, säger Beausang.

Verkligheten mycket värre

Sara Mohammad, ordförande i föreningen "Glöm aldrig Pela och Fadime", är inte förvånad över avslöjandena i Uppdrag Granskning.

– Verkligheten är mycket värre än vad som visas i programmet. Det gör ont i mitt hjärta när jag tänker på hur de här imamerna lyckas hjärntvätta ungdomar och barn, säger hon.

– Det här är är representanter för politisk islam och vi vet att de har ett ansikte utåt och ett ansikte inåt.

Hon kräver att det statliga stödet till moskéerna dras in.

”Dags att vi kvinnor säger ifrån”

– De får miljoner för att öka integrationen, arbeta mot hedersrelaterat våld och för jämställdhet, men de gör precis tvärtom. Då ska de inte få några skattepengar.

Iransk-svenska komikern Zinat Pirzadeh hör till dem som engagerat sig i frågan. Också hon slår fast att kvinnoförtryck är ett världsproblem – inte ett problem för muslimer.

– Kom inte och säg att det här är tradition, för det är det inte. Det finns svenska män som slår sina kvinnor bakom stängda dörrar också. Men kommer man hit och bryter mot mänskliga rättigheter så ska man så klart ställas inför rätta, säger hon.

– Det är dags att vi kvinnor säger ifrån och vänder de här gubbarna ryggen och slutar lyssna på dem. Så länge vi gör det ger vi dem makten över oss.