15 000 demonstrerade – för Jesus

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Knappt två veckor har gått sedan de socialdemokratiska slagorden klingade ut över Kungsträdgården på arbetarrörelsens högtidsdag.

I dag drog ett två kilometer långt demonstrationståg fram genom staden med en helt annan agenda – att sjunga Jesu lov.

– Det är ett litet offer för en stor sak, säger pingstvännen Björn Wahllöf, som har åkt buss de drygt fyrtio milen från Borås för att manifestera sin kristna tro.

Björn Wahllöf är en av 15 000 kristna från en uppsjö olika samfund som har slutit upp i Kungsträdgården i Stockholm. Alla har de en sak gemensamt – de älskar Jesus.

– Religionen har varit på nedgång en tid i det här landet, men i dag är det många som funderar över tillvaron och söker en mening med livet. Vi vill proklamera att Jesus är svaret, säger han.

Bönestationer på vägen

Årets upplaga av Jesusmanifestationen är den femte i raden.

Till skillnad från andra kristna sammanslutningar, som exempelvis abortnegativa organisationen Ja till livet, vill manifestationen inte göra politik av den kristna tron eller driva någon särskild fråga.

De som är här vill bara uttrycka sin kärlek till Jesus.

– Jag vill berätta om Jesus för alla människor som inte känner honom. Jesus är mitt liv, han är mitt allt, säger Jerusalem Ghebehiwet från Kungsängen.

Längs det nästan två kilometer långa tåget ljuder orkestermusik och högljutt sorl. Nyfikna stockholmare har samlats för att se vad som händer.

– Det är fredliga människor vi har att göra med, så det går nog lugnt och fint till, säger motorcykelpolisen Jonas Håkansson som står vid foten av Slottsbacken och håller ett öga på kortegen.

Utmed vägen passerar tåget flera platser som blir föremål för förbön, så kallade bönestationer. Det handlar bland annat om riksdagen, där deltagarna ber för kungen och Fredrik Reinfeldt.

”Jesus är fantastisk”

Dessutom ägnas en tanke åt kulturlivet utanför Dramaten, och några av storbankerna i en särskild bön om "vis förvaltning av bank- och affärslivet".

– Vi ber för välsignelse och vägledning, ja, Guds kärlek helt enkelt, säger Elin Andersson från Grindtorpskyrkan i Täby.

Elisabet Lundquist från Sollentuna bär på en skylt med budskapet "Allt förmår den som tror".

Vad förmår du själv?

– Ja du, det var en svår fråga. Att vara öppen mot mina medmänniskor och hjälpa dem som är i nöd. Det räcker långt, säger hon.

Mitt bland alla människor med ballonger, instrument och plakat står Moa Gustavsson. Hon har på sig en keps med texten "I love Jesus".

Är Jesus verkligen något att gå runt och demonstrera för?

– Absolut. Han är fantastisk, han har gjort så mycket i mitt liv. Han är bäst, helt enkelt, säger hon och ler.

Publicerad: