”Målet är att människor i det här landet skrattar åt diktatorn”

Reklambyrå flög in över Minsk i morse – för att dumpa nallebjörnar

VISBY. De vill stödja oppositionen i Vitryssland.

Därför flög reklambyrån Studio total strax före 05.00 in över Minsk i dag.

I lasten hade de tusen nallebjörnar som de skulle släppa över president Alexander Lukasjenkos palats.

– Allt har gått bra. Vi flög hela vägen till Minsk, säger piloten till Aftonbladet.

Tidigt i morse lyfte ett enmotorigt svenskregistrerat flygplan från en flyplats i Litauen.

Målet var att flyga in i vitryskt luftrum på låg höjd för att inte synas på radarn. Sedan skulle man ta sig in över huvudstaden Minsk och dumpa nallebjörnar med fallskärm och en skylt som kräver yttrandefrihet.

Allt för att stödja oppositionen i landet.

Vill visa sympati

Bakom aktionen ligger Studio total som bland annat låg bakom Gudrun Schymans omdebatterade pengabränning i Almedalen 2010. Organisationen de stödjer heter "Tala sanning!". I början av året protesterade de genom att anordna en gosedjursdemonstration i Minsk. Björnarna greps av polisen. Hjärnan bakom aktionen fängslades.

– Anledningen att vi gör det här är för att visa vår sympati för människor som fängslas för att de kräver sin rätt att få uttrycka vad de tycker, sa företrädaren för Studio total när Aftonbladet, som enda tidning, träffade reklambyråns frontfigurer på Visby flygplats i måndags.

Enligt dem är skälet till att just nallebjörnar släpps ner att de gillar tanken att bekämpa en diktatur med humor och att det värsta för en diktator skulle vara att bli utskrattad.

Av säkerhetsskäl höll de länge målet för resan hemligt och ville inte att det skulle avslöjas vilka som utförde flygningen.

Har förberetts ett år

– Om kampanjen går bra har vi två ansikten som regimen kan rikta sin vrede mot. Både mot oss och mot andra i vår närhet.

– Dessutom vill vi inte att det ska handla om piloterna eller oss som gjorde det. Det ska handla om oppositionsrörelsen i det här landet.

Aktionen har förberetts i ett år och flera personer inom byrån tagit flygcertifikat. När Aftonbladet kontrollerar uppgifterna med Transportstyrelsen visar det sig att företrädaren som Aftonbladet har haft kontakt med flög upp i mitten av juni.

– Vi har förberett oss på många olika sätt. Sen har vi folk på plats i huvudstaden och har preparerat planet på olika sätt.

Om man drar det till sin spets, riskerar ni livet?

– Det var nödvändigt att ta en viss risk för att visa hur viktigt det här är . Men journalister och oppositionella i det här landet riskerar varje dag att fängslas och torteras. Den typen av risk är något helt annat än att ta ett plan och flyga runt lite.

"Allt har gått bra"

Nu har aktionen genomförts.

Aftonbladet talade med piloten bara minuter efter att planet hade landat på flygplatsen Pociūnai i Litauen igen.

– Allt har gått bra. Vi flög hela vägen till Minsk. Däremot vände vi när vi kom till flygplatsen för då ropade de på oss. Då blev vi för nervösa. De pratade ryska men jag hörde unidentified och sen något jag inte förstod. De visste inte vilka vi var, säger piloten.

Enligt piloten lyckades de får ner runt 800 nallar över Minsk, dock inte över presidentpalatset. Strax före sju nådde de staden Ivianiec.

– Vi flög på knappt hundra meters höjd in över ett litet torg. Vi flög lika lågt som kyrktornet nästan. Människor och polis bara ropade och pekade på oss när vi släppte ner nallar.

Lyckad aktion

– Det var lite jobbigt för det var ett åskoväder vi ville undvika och det blåste vilket gör att planet drar mer bensin. Vi flög fortare än vanligt också.

Hur känner du dig nu?

– Det är fan jobbigt just nu. Jag ska fortfarande hem. Jag trodde jag skulle vara mer lättad än vad jag varit i hela mitt liv men på något konstigt sätt är jag inte det. Och jag vet inte om de personer vi har kontakt med i Vitryssland är okej än heller.

Piloten menar att oppositionen i Vitryssland är glada och tycker att aktionen var lyckad, men betonar att organisationen de stödjer – "Tala sanning!" – gör det på eget initiativ för att visa sitt stöd och inte på uppdrag av oppositionen.

Var du rädd?

– Jag var lite rädd för åskan och vinden. Det blåste fruktansvärt rakt emot oss. Sen var jag lite rädd för att vi inte hade tillräckligt med bensin. Tänkte ett tag att vi hade varit tvungna att landa där. Men vi hade väldig, väldig tur.

Aftonbladet har ännu inte kunnat verifiera uppgifterna om att planet tagit sig in i vitryskt luftrum, men klubbchefen Vytautas Sabeckis på Pociūnai Airport i Litauen bekräftar att det svenskregistrerade planet varit på flygplatsen.

– De landade här för tre dagar sedan, säger han.

Kring 12-tiden i dag landade flygplanet på i Visby.

– Vi är väldigt nöjda och lättade, säger en av de som var ombord, som fortfarande vill vara anonym.

Skapar uppmärksamhet

I morse fick de uppgifter om att en luftballong som glidit in på vitryskt territorium blivit nedskjuten för ett antal år sedan.

– När jag fick veta det blev jag väldigt nervös.

Anders Gradin, sakkunnig på Transportstyrelsens luftfartsavdelning, kan inte uttala sig om det särskilda fallet eftersom han inte har alla fakta. Men enligt honom skulle ett flygplan kunna tas ner om tillstånd saknas eller en färdplan inte gått till det land som berörs.

– Men har man inte fått färdplanen klarerad för flygningen kan man ådra sig de inhemska myndigheternas uppmärksamhet. Det har hänt att flygplan blivit nedskjutna, men det är inte vanligt. Att bli tvingad att landa är skulle kunna hända och har man sen brutit mot bestämmelser i landet skulle man kunna bli haffad och ställas inför rätta, säger han.

Studio total menar att en av de viktigaste idéerna bakom deras verksamhet är att skapa debatt kring frågor som ofta glöms bort.

– Vi har blivit väldigt duktiga på att skapa uppmärksamhet och det är företag beredda att betala en hel del pengar för. Ända från början har vi velat använda det till de saker vi verkligen tror på.

Fungerar inte diplomati vad gäller Vitryssland?

– Jag tror inte att diplomati fungerar när det gäller någon diktatur. Hårda krav och fördömanden leder ofta till att landet vänder sig inåt. Jag tror humorn som vapen är förvånansvärt stark.

Vad händer efter aktionen?

– Förhoppningsvis kommer hela världen lära sig mer om situationen är för de människor som dagligen riskerar sina liv i kampen för att få uttrycka sin åsikt.

Publisert: