Nyheter

Parken kan åtalas för dödsolyckan

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Personal på Kolmården ska förhöras – när de orkar

Kolmårdens djurpark kan åtalas för den dödliga vargattacken mot den 30-åriga djurskötaren.

Förhör med personalen inleddes på tisdagen.

– Det här är en så pass allvarlig olycka så jag skulle bli förvånad om det läggs ner, säger kriminalinspektören Anders Wallberg till Folkbladet.

Polisen i Norrköping har inlett en förundersökning efter dödsolyckan i söndags, då en 30-årig djurskötare attackerades till döds av en flock vargar.

Det hela rubriceras som en arbetsplatsolycka, och utredningen leds av kriminalinspektör Anders Wallberg i samarbete med Arbetsmiljöverket. Under tisdagen inledde Wallberg arbetet med att förhöra de första ur personalen från djurparken.

– Jag har under dagen hållit förhör med personalen på djurparken, så mycket kan jag väl säga, säger Anders Wallberg till Aftonbladet.

Övertygad om åtal

I väntan på arbetsmiljöverkets yttrande är han övertygad om att parken kommer att ställas inför åtal.

– Det här är en så pass allvarlig olycka så jag skulle bli förvånad om det läggs ner, säger Wallberg till Folkbladet.

Redan i söndags spärrade polisen av olycksplatsen i det över 4 000 kvadratmeter stort hägnet där kvinnan enligt polisens teori överfölls av vargarna, och sedan släpades i väg.

Den 30-åriga kvinnan var ensam med vargarna i nära en timme innan hon hittades. När polisen kom till platsen kunde de redan på håll konstatera att kvinnan, som låg med ansiktet mot marken, var livlös.

Anders Wallberg vill inte kommentera hur tilltygad kroppen var, men säger till Folkbladet att den döda kroppen fördes direkt från Kolmårdens djurpark till rättsmedicin. Nu väntar obduktion.

Ska utreda säkerheten

En teknisk undersökning har gjorts av platsen.

Förutom den – och förhör med de ansvariga – ska Arbetsmiljöverket också undersöka om Kolmårdens djurpark har följt arbetsmiljölagen och de säkerhetsföreskrifter som finns.

Om inte åtal väcks kan myndigheterna lämna ett yttrande utan några krav på åtgärder.

Mats Olsson, vd på Kolmården, säger att parkens ansvariga gör allt för att underlätta polisutredningen, men vill inte kommentera den ytterligare.

– Vår utgångspunkt är att vi är kapabla och villiga att stötta polisutredningen på alla sätt, säger han.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: