Nyheter

Familjen skyddas – av privata vakter

Av: 

Martin Ekelund

Niclas Hammarström

NYHETER

Eva Rausings svåger: Det här är en tragedi

Torekov. Efter mordmisstankarna mot Hans Kristian Rausing har hans familj flytt uppmärksamheten och samlats i lilla Torekov.

Här skyddas de dygnet runt av en privat säkerhetsstyrka.

– Det svåraste för dem är att inte veta vad som har hänt, säger Andrew Holdsworth, presskontakt för familjen.

Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström och reporter Martin Ekelund.
Aftonbladets fotograf Niclas Hammarström och reporter Martin Ekelund.

Omständigheterna kring Eva Rausings död och misstankarna mot hennes make, Tetra Pak-arvtagaren Hans Kristian Rausing, 49, har dominerat det brittiska medieflödet sedan nyheten briserade i tisdags.

Pressen på miljardären och familjeöverhuvudet Hans Rausing, 86, och hans hustru Märit har vuxit för varje dag i samband med att nya besvärande uppgifter har framkommit. För att undgå uppmärksamheten har de tillsammans med resten av familjen dragit sig tillbaka till sin strandvilla utanför Torekov i nord­västra Skåne. Ett ställe de ofta återvänder till för att leva som vanliga människor.

Bevakas dygnet runt

– Jag kan hålla med min son Hans Kristian. Han brukade som barn säga att ”det här är det bästa stället på hela jorden, för här är det alltid sommar”, sa Hans Rausing i en intervju med DN 2006.

På stranden framför huset flanerar turister och hundägare längs vattnet. Men området bevakas dygnet runt av en privat säkerhetsstyrka som kontrollerar förbipasserande och ser till att ingen obehörig kommer i närheten.

”Familjetragedi”

Familjen Rausing själva håller sig mestadels inomhus. Men ärenden och handling sköter de, trots den tuffa situationen, fortfarande själva.

När Aftonbladet träffar Eric Abraham, make till Hans Kristian Rausings syster Sigrid Rausing, vid en närliggande butik vill han inte kommentera hur familjen hanterar krisen.

– Det här är en privat familjetragedi, säger han medan han lastar in varorna i bilen.

Frågorna hänvisas i stället till Andrew Holdsworth från lobbyingföretaget Bell Pottinger, som varje dag mellan klockan 9 och 19 står utposterad på stranden och svarar på frågor från pressen.

– Det här är en väldigt påfrestande situation för familjen. Det här är en familj som står varandra väldigt nära, säger han.

Eva Rausings bortgång har därför tagit dem hårt.

– De har förlorat en dotter.

Ovissheten svårast

Holdsworth menar att det svåraste för familjen Rausing har varit att de inte vet vad som har hänt, eftersom det ännu inte finns något resultat från den rättsmedicinska undersökningen.

– Nu väntar vi på den toxi­kologiska rapporten. Men det kan ta tid, säger han.

Samtidigt finns det en oro för sonen och brodern Hans Kristian Rausing.

– De är väldigt bekymrade för Hans Kristian. De har inte kunnat prata med honom eftersom han befinner sig på en vårdinrättning.

Detta har hänt

Måndag 9 juli

Hans Kristian Rausing, 49, stoppas av polis när han kör bil märkbart påverk­ad. Vid en husrannsakan i Tetra Pak- arvingens hem hittas hans fru Eva, 48, död i ett av sovrummen. Rausing grips för inblandning i hennes död.

Tisdag 10 juli

Polis försöker förgäves förhöra Rausing. Han förs till sjukhus för vård på en säkerhetsklinik.

Onsdag 11 juli

Det framkommer att Eva Rausing hade legat död i sitt hem en längre tid när hon hittades.

Torsdag 12 juli

Evas mamma Nancy Kemeny berättar att hon inte sett sin dotter sedan i jul­as. Evas familj uppges ha anlitat före detta elitsoldater för att försöka hindra sin dotter från att knarka. Ändå lyckades hon vissa månader spendera upp till 1,2 miljoner kronor på droger.

Fredag 13 juli

Den ansvariga polisinspektören avslöj­ar att Hans Kristian Rausing gripits misstänkt för mord. Polis väntar fort­farande på att kunna höra honom.

Lördag 14 juni

Polisen misstänker att Eva kan ha leg­at död i omkring tre veckor. Den förmultnande kroppen ska vara förklar­ingen till att dödsorsaken ännu inte har kunnat fastställas.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter