Ödesdag för Breivik

avSusanna Vidlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Rapporten om Breiviks psyke har lämnats till Oslo tingsrätt

Foto: Foto: JON ARE BERG-JACOBSEN/AP
Anders Behring Breivik.

Idag har den lämnats.

Rapporten som kan avgöra om den norske massmördaren Anders Behring Breivik får fängelse eller vård för de 77 mord han begick den 22 juli i år.

– Jag har aldrig tvivlat om slutsatsen i fallet, säger rättspsykiatrikern Torgeir Husby till den norska tidningen VG.

Foto: FRODE HANSEN / VG
Psykiater Torgeir Husby lämnar in rapporten om Breivik till Oslo tingsrätt.

Rättspsykiatrikerna Torgeir Husby och Synne Sørheim har författat den 230 sidor långa rapporten om den norske massmördaren Anders Behring Breivik.

Rapporten lämnade in klockan nio i morse till domare Nina Opsahl vid Oslo tingsrätt och väntas vara avgörande i rättsfallet som uppmärksammats världen över.

Den kommer peka på om Breivik var tillräknelig när han begick massmorden och därmed kan dömas till fängelse, eller om han led av en psykisk sjukdom och därför ska dömas till vård.

Presskonferens klockan 13

Rapporten lämnas under morgonen vidare till polisen, Breiviks försvarare och målsägarbiträden.

Den kommer inte offentliggöras i sin helhet, men klockan 13.00 i dag hålls en presskonferens med åklagarna Svein Holden och Inga Bejer där en sammanfattning av rapporten blir offentlig för pressen.

– Nu lämnar vi rapporten till rätten. Den skickas också till den rättsmedicinska kommissionen som ska värdera innehållet. Sedan är det upp till rätten att ta ställning till rapporten under rättegången, säger Torgeir Husby till VG.

Deltog i ett krig

Vid 13 tillfällen har Torgeir Husby och Synne Sørheim intervjuat Anders Behring Breivik och de har också gått igenom alla polisförhören med honom.

Intervjuerna har gjort för att få svar på frågan om Breivik var psykotisk när han begick dåden, eller om han var i ett tillstånd som kan likställas med psykos.

Själv har Anders Behring Breivik hävdat att han deltar i ett krig tillsammans med okända riddare i organisationen "Knights Templar Europe" och att AUF-ungdomarna och regeringen var legitima mål.

Har förklarat sig

Husby berättar för VG att det har gått bra att tala med den fängslade Breivik.

– Han har förklarat sig utförligt på samma sätt som han gjort i polisförhör.

Enligt rättspsykiatrikern är det brottens omfattning som lett till att rapporten är så lång.
– Det är det största målet sedan efterkrigstiden. Det ger genomslag även i rapporten.

Breiviks försvarare Geir Lippestad och Vibeke Hein Bæra som för tillfället befinner sig i USA, är spända på resultatet av rapporten.

– Rapporten är viktig eftersom den avgör straffrågan, och den är viktig för att få en förklaring till varför detta hände och hur det kunde ske, säger Geir Lippestad till VG.

Mördade 77

Anders Behring Breivik mördade 77 personer­ i centrala Oslo och på Utøya den 22 juli. Först körde han sin vita skåpbil med en 950 kilo tung bomb in i regeringskvarteret i Oslo och parkerade den 15.13. En stund senare briserade bomben.

Därefter begav han sig till AUF:s sommarläger på Utøya där han hann avrätta 69 ungdomar innan polisen klockan 18.27 lyckades gripa honom på ön.

Polisens utredning har varit mycket omfattande. Åklagarnas mål är att rättegången mot Breivik ska inledas under våren eller sommaren nästa år.

Publicerad: