Jurres pizza kan lösa eurokrisen

avOlof Svensson

NYHETER

Elvaåringen hyllas av världens toppekonomer

Foto: VINCENT JANNINK
jorå, Jurre Holländske 11-åringen Jurre Hermans är orolig över eurokrisen – så orolig att han kom på sin egen lösning. Den skickade han in till en ekonomitävling och hyllas nu av toppekonomer världen över.

Experterna står hand­fallna inför Greklands ­eurokris.

Jurre, 11, har en matig lösning: pizzateorin.

Nu hyllas han av ­världens toppekonomer.

Elvaårige Jurre Hermans från Nederländerna är orolig över eurokrisen. Men kom på en lösning på problemen och skickade in ett tävlingsbidrag till Wolfson economics prize.

”Jag är riktigt orolig över eurokrisen och tittar på ­nyheterna varje dag. Eurokrisen är ett stort problem. När jag läste i tidningen om tävlingen tänkte jag att jag ville skicka in min idé”, skrev han till arrangören, enligt BBC.

”Bytt till drachmer”

Tävlingen går ut på att försöka lösa frågan hur medlemsstaterna ska få en nystart med tillväxt och välstånd om de lämnar ­eurosamarbetet och EMU.

Jurres lösning är att grekerna går till banken och byter ut sina euros mot den gamla valutan drachmer. De som vägrar får böta motsvarande summa som de vägrat ge ifrån sig.

Här tar pizzateorin sin matiga form.

Föll på mållinjen

De återlämnade pengarna, som Jurre liknar vid en gigantisk pizza gjord av pengar, ska sedan delas ut i sliceform till fordringsägarna som Grekland står i skuld till.

Tävlingen fick in 452 ­bidrag – många kom från toppekonomer världen över. Jurre Hermans föll på mållinjen och var inte med bland de fem som gick ­vidare. Men han hyllas ­i ekonomkretsar och belönas i stället med ett presentkort på en knapp tusenlapp och ett hedersutnämnande.

Här är några andra supersmarta ungar

Kim Ung-Yong

Koreanen slår alla rekord i smarthet. Han har varit med i Guinness rekordbok som personen med världens ­högsta IQ (210). Enligt uppgift började han prata vid fyra månader, kring två år kunde han läsa japanska, koreanska, tyska och engelska. Några år senare löste han ­avancerade matteproblem, skrev poesi och målade storslagna konstverk.

När han var åtta bjöds han till USA av Nasa och innan han var 15 var han färdig med sin universitetsexamen i fysik.

Akrit Jaswal

Den sjuårige kirurgen från ­Indien slog världen med häpnad när han genomförde en handoperation i familjehemmet 2000. Patienten var en åttaårig flicka som skadat handen svårt i en eldsvåda. Akrit Jaswal lyckades mirakulöst operera handen, som ­inte kunde öppnas, och flickan blev helt återställd.

Numera studerar han ­kemi på magisternivå vid Punjabuniversitetet i Indien.

Aelita Andre

Den abstrakta konstnären Aelita Andre från Australien ställde ut sina tavlor på ett galleri i New York – som fyraåring. Sedan dess har hon hyllats i bland annat New York Times och Washington Post.