Frankrike fasar för en ny serieskytt

Publicerad 2012-04-06

Franska myndigheter befarar att en seriemördare går lös i Paris-området.

En 47-årig kvinna av algeriskt ursprung sköts ihjäl nära sitt hem i går.

Tillvägagångssättet påminner starkt om Toulouse-islamisten Mohammed Merahs mördande i mitten av mars.

Kvinnan sköts med pistol av en man som efteråt försvann på en skoter.

Men skärtorsdagsmordet har inte bara likheter med 23-årige Mohammed Merahs mördande i Toulouse – när sju människor miste livet inom loppet av en vecka – utan det liknar dessutom ett mord i en grannförort den 19 mars, då en 81-årig man sköts ihjäl med ett vapen av samma kaliber.

– Det här oroar oss, men som i varje brottsutredning så gör vi allt vi kan för att ta reda på vem som ligger bakom det här, säger inrikesminister Claude Guéant till radiokanalen Europe 1.

Sköts i huvudet

Även om inget tyder på religiösa eller politiska motiv bakom dödsfallen i förorterna Grigny och Ris-Orangis så har de liknande omständigheterna väckt myndigheternas intresse. Både 47-åringen och 81-åringen sköts i huvudet med ett vapen av samma kaliber, utanför snarlika bostadskomplex.

”Satsar alla resurser”

Ytterligare två liknande mord i närliggande Juvisy-sur-Orge – ett i februari och ett i november – undersöks i samma utredning, även om en misstänkt förövare redan gripits för det ena av de morden och satt i fängsligt förvar när det andra inträffade.

– Oavsett det så är den serien värd att notera och vi har satsat alla våra resurser på det, säger Guéant.