Skottpengar på otäcka Fishzilla - hotar miljön

NYHETER

Myndigheterna: "Fisken från helvetet måste kontrolleras"

Foto: ap
Illa omtyckt fisk.

Staten Maryland utlyser skottpengar på "fisken från helvetet".

Drygt 1 200 kronor ges till den som dödar en ormhuvudfisk.

– Vi vill inte ha dem i våra vatten, säger Don Cosden, chef på statens fiskerimyndighet.

Naturvårdare i Maryland, USA tar nu till drastiska metoder i kampen mot ormhuvudfiskarna - man utlyser belöningar till den som fångar och dödar en ur Chesapeake Bays vattensystem.

Den som tar en av fiskarna, som av National Geographic kallas "fishzilla", får ett presentkort på drygt 1 200 kronor, skriver Fox News.

Arten sågs först i Maryland 2002 när en fiskare fick en 45 centimeter lång best på kroken och tros ha kommit med asiatiska fiskhandlare till USA.

Rör sig på land

Arten kan förflytta sig på land mellan vattendrag och äter upp de naturligt förekommande arterna enligt myndigheterna i Maryland.

"Fisken från helvetet" som arten ofta kallas uppger Fox kan bli över 120 centimeter långa, enligt Nationalencyklopedin. Den hör hemma i Västafrika och Asien.

Beslutet om skottpengar har fattats eftersom arten hotar ekosystemet uppger Marylands Department of Natural Resources Inland Fisheries.

– Initiativet är taget för att påminna fiskare om att det är viktigt att fånga och avlägsna den här påträngande arten av fiskar, säger myndighetens chef Don Cosden, enligt Fox News.

Fota döda fiskar

Och aptiten som gör att "Fishzilla" kan utplåna naturligt förekommande arter är också dess akilleshäl. Lokala fiskare uppger att de biter på allt.

– Vi förväntar oss inte att fiskare kan utplåna hela arten, men vi hoppas att det här kan inspirera dem att hålla populationen under kontroll, säger Joe Love, som driver projektet till Fox News.

För att få en chans på pengarna måste fiskare fånga fisken, döda den och lägga upp en bild på sig själva med fångsten på myndighetens hemsida. Sedan dras ett antal vinnare, skriver Fox News.

I fjol deltog 69 fiskare som dödat 82 ormhuvudfiskar.