– Ikea använde politiska fångar

Publicerad:

NYHETER

SVT fortsätter att granska den svenska möbeljätten Ikea.

I Uppdrag granskning som sänds på onsdag avslöjar de att Ikea använde sig av politiska fångar i sin tillverkningsindustri i dåvarande Östtyskland.

Politiska fångar användes i tillverkningsindustrin i dåvarande Östtyskland (DDR). Svenska Ikea var ett av företagen som utnyttjade den billiga arbetskraften, avslöjar SVT:s Uppdrag Granskning som sänds på onsdag. De hänvisar till bevis som de hittat i säkerhetspolisens arkiv. I ett pressmeddelande skriver Ikea: ”Vi var tydliga med våra krav då som nu”. Dessutom skriver de att de genomförde regelbundna inspektioner av fabrikerna i DDR under 1970- och 1980-talen.

Förra sommaren visades en tysk tv-dokumentär där Ikea särskilt ska ha undersökt påståendet att politiska fångar använts i Ikeas produktion. Men de hittade inga bevis för det.

Avverkar urskog

I förra veckans Uppdrag Granskning avslöjades det att Ikea avverkar unik urskog i Ryssland för att använda i sin möbelproduktion.

Ikea har drygt 300 varuhus i hela världen och 60 procent av allt de säljer innehåller trä i någon form.

– Några av världens finaste barrurskogar här uppe (Nordvästra Ryssland, red anm) håller på att kalavverkas av Ikea, säger Victor Säfve från organisationen Skydda skogen till Uppdrag Granskning.

I dag ska representanter från Skydda skogen och Fältbiologerna demonstrera på Ikeas varuhus i åtta städer runt om i Sverige. Anledningen till protesterna är just skövling av urskog i ryska Karelen.

- Vi vill uppmärksamma IKEA:s kunder på att IKEA:s fina ord om miljöansvar för träprodukter inte stämmer överens med verkligheten, skriver Maria Westerberg, vice ordförande i Skydda Skogen på deras hemsida. IKEA:s marknadsföring är inget annat än greenwash och det vill vi att allmänheten ska få veta.

Publicerad: