Mejla

Wolfgang Hansson

Medan världen ser på sker ett nytt Srebrenica

Syriens president Bashar al-Assad.
Syriens president Bashar al-Assad.

NYHETER

Assadregimen är på väg att göra i Syrien vad serber gjorde under Bosnienkriget i Srebrenica och Sarajevo.

Bomba en belägrad civilbefolkning till död och underkastelse medan världen ännu en gång hjälplöst tvingas se på.

Under kriget i Bosnien på 90-talet fanns fredsbevarande FN-trupper på plats för att försöka förhindra de värsta krigsförbrytelserna. FN deklarerade ett antal städer som belägrades av serberna för "säkra zoner". Vilket inte kunde hindra serberna från att fortsätta lobba in artillerigranater mot Srebrenicas, Sarajevos och andra städers befolkningar.

I Ghouta, en förort i östra Damaskus, finns varken FN eller några andra fredsbevarande trupper. 400 000 människor bor instängda här. Många är barnfamiljer.

Belägringen har pågått sedan början av kriget. I augusti 2013 attackerade Assadregimen Ghouta med kemvapen i ett dåd då över tusen människor dödades.

Men befolkningen och de rebellgrupper som behärskar Ghouta vägrade ge upp och har fortsatt göra motstånd.

Återta

Uppmuntrade av framgångar i kriget tack vare Rysslands och Irans ingripande på Assads sida har regimen de senaste dagarna intensifierat sina bombningar via stridsflyg och artilleri i ett försöka att återta kontrollen över Ghouta. Den redan svårt sargade enklaven smulas bit för bit sönder ännu mer. Över 200 människor har dödats bara de senaste 48 timmarna, däribland 58 barn.

Regimen har satt upp vägspärrar runt alla tillfartsvägar för att förhindra att mat, mediciner och andra förnödenheter förs in. Samma "ringa in dem och rök ut dem"-taktik som man använt mot andra rebellfästen under kriget. Problemet är att de flesta som bor i Ghouta är civilbefolkning.

FN vädjar till Assad om en omedelbar humanitär vapenvila och kräver att hjälporganisationer ska släppas in i det belägrade området. Utan resultat.

Krigsbrott

Assad gör sig tveklöst skyldig till ännu ett krigsbrott. Men eftersom det inte finns någon på plats som kan hindra honom fortsätter övergreppen dag efter dag. Vecka efter vecka.

USA och Nato vill inte blanda sig i det syriska inbördeskriget utom när det handlar om kampen mot Islamiska staten, IS. Övriga regionala stormakter är mest intresserade av det geopolitiska spelet om hur Syrien ska styckas och de själva roffa åt sig de bästa bitarna.

FN får inte ingripa eftersom Ryssland stoppar alla sådana försök genom att lägga in sitt veto i säkerhetsrådet.
Omvärlden kan via bilder på lemlästade barn, söndersmulade sjukhus och gråtande mammor följa den fruktansvärda tragedin men ingen gör något för att stoppa den.

Avrätta

Situation påminner mycket om den som rådde på Balkan i Bosnien under kriget 1992-95. Huvudstaden Sarajevo belägrades av serberna. Människor dödades av granater eller krypskyttar när de var på väg att handla mat eller hämta vatten.

När serberna intagit Srebrenica lät deras överbefälhavare Ratko Mladic avrätta minst 7 000 män i den värsta massakern i Europa efter andra världskriget.

Först efter att USA bombat bosnienserberna till förhandlingsbordet blev det så småningom fred.
Någon sådan finns inte i sikte i Syrien. Den enda stormakt som ingripit i kriget är Ryssland och de har mestadels bombat civilbefolkningen och de rebellgrupper som vill få bort Bashar al-Assad från makten.

Krigsförbrytardomstolen

Kriget skapar märkliga allianser. Den senaste är att Assad-regimen på de syriska kurdernas begäran går in i det av kurderna kontrollerade Afrin för att stoppa Turkiet från att ta över denna del av landet. De syriska kurderna YPG har under en stor del av kriget stötts av USA och hjälpt den internationella alliansen mot IS. Men Turkiet ser kurderna som sin fiende och USA vacklar därför i sitt stöd nu när IS är militärt besegrat.

Bara den senaste av en rad märkliga vändningar i inbördeskriget som utvecklats till ett regionalt storkrig.

Kriget i Bosnien fick ett omfattande efterspel i krigsförbrytardomstolen i Haag. Många av de högst ansvariga dömdes. Även om det tog lång tid.

Kanske kommer även Bashar al-Assad och andra ansvariga för krigsförbrytelser i Syrien att så småningom få sina straff. Men innan dess kommer många fler oskyldiga män, kvinnor och barn att dö.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vitare tänder i höst? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Minst 255 döda i bombangrepp mot östra Ghouta

ÄMNEN I ARTIKELN

Syrien

Srebrenica

Sarajevo

Bashar al-Assad

Krigsbrott

USA