Floridaguvernör: Höjd miniålder för vapenköp

Foto: Gerald Herbert /AP/TT
Floridaguvernören, republikanen Rick Scott, vid en minnesgudstjänst i söndags för offren efter förra veckans dödliga skolskjutning i delstaten..
NYHETER

Guvernören i Florida, republikanen Rick Scott, planerar efter förra veckans dödliga skjutning i en gymnasiekola att höja minimiåldern från 18 till 21 år för att få köpa vapen i delstaten.

Han vill också ha ökad bevakning i skolorna.

– Jag vill att det blir obligatoriskt med en polisman i varje skola, säger Scott vid en presskonferens nio dagar efter massakern i Parkland i Florida som dödade 17 människor.

Enligt Scott ska han de kommande två veckorna arbeta tillsammans med delstatens lagstiftare för att få upp minimiåldern för vapenköp, och att han avser att göra det "praktiskt taget omöjligt för personer med psykiska störningar att använda skjutvapen".

Gör vapen helautomatiska

Scott vill också få stopp på försäljning och inköp av så kallade så kallade "bump stocks", det vill säga den modifikation som fästs på vapen för att göra dem helautomatiska.

"Bump stocks" användes bland annat av massmördaren Stephen Paddock vid skjutningen i Las Vegas i oktober förra året..

USA:s president Donald Trump öppnade tidigare i veckan för striktare vapenlagar. Bland annat undertecknade han en promemoria om att justitieministern ska ta fram ett förslag på hur ett förbud mot "bump stocks" skulle kunna se ut.

Återvände till skolan

Trump har också sagt att han överväger att låta lärare beväpna sig för att motverka fler skolskjutningar.

Anställda vid den drabbade Floridaskolan återvände på fredagen för första gången efter attacken den 14 februari.

Nikolas Cruz, en före detta elev på skolan, har i domstol erkänt att han låg bakom dådet.