Surfade för 10 000 – utan att veta om det

avKarin Winter, Oscar Nelson

Nu stoppar EU chockräkningarna

Foto: Per Groth
Kopplade upp automatiskt Annelie Norrström och hennes make Ronny hade med sig sina telefoner på semestern i Turkiet. Det slutade med varsin mobilräkning på 5 000 kronor, utan att de ens visste om att de hade surfat.

Annelie Norrström, 52, trodde inte sina ögon när hon öppnade brevlådan efter semestern. Två mobilräkningar på över 5 000 kronor vardera väntade henne och maken Ronny.

– Jag blev kallsvettig och fick en klump i magen, säger hon.

Nu inför EU ett tak mot chockhöga mobilräkningar.

Det tre semesterveckorna i Turkiet hade varit toppen. Annelie och Ronny Norrström från Västerås hade legat på stranden, lyssnat på musik och tagit semesterbilder med sina nya smartphones.

Men hemma i Sverige fick de en chock. När de öppnade posten låg två mobilräkningar från Tele 2 på över 5 000 kronor vardera och väntade på dem för att de hade surfat utomlands.

– Jag blev kallsvettig och fick en klump i magen. Det blev ett riktigt antiklimax när man kom hem, säger Annelie.

Inga varningar

Efter en automatisk uppdatering hade mobilen kopplat upp sig själv mot internet utan att någon varning dykt upp på skärmen. Under två dagar hade de surfat utan att veta om det. Som tur var fanns en spärr på telefonen som stoppade uppkopplingen – annars hade mobilräkningen blivit ännu högre.

Slapp betala

Tele 2 sa att Annelie och Ronny skulle betala, men paret vände sig till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, och fick rätt. Klumpen i magen försvann och Annelie och Ronny slapp betala de 10 000 kronorna.

Men från och med söndag kan du surfa på mobilen på semestern, utan att riskera en jätteräkning när du kommer hem. Då sänks nämligen taxan för roamingtrafiken när du befinner dig i ett EU-land.

Skydda konsumenten

Det högsta du som konsument kommer att betala är 7,74 kronor per megabyte. Tidigare kunde megabytepriset vara hur högt som helst.

När du har kommit upp till 50 euro, eller cirka 450 kronor, ska det inom EU-länder utlösas en spärr som gör att du inte kan använda datatrafik.

– Det nya taket ska skydda konsumenterna från de värsta chockerna, säger Anna Montelius, jurist hos Post-och telestyrelsen, PTS

Reglerna ska gälla i samtliga 27 EU-länder plus EES-länderna Norge, Island och Lichtenstein.

Även priser på samtal och sms ska sänkas och regleras.