Nyheter

Iran svarar på oljesanktioner med missiltester och hot

Av: 

Oskar Forsberg

NYHETER

Iran kommer att provskjuta missiler i veckan - det deklarerade landet i söndags.

Samtidigt hotade man Israel från att vidta några åtgärder i samband med testskjutningarna.

– Om de försöker stoppa oss kommer vi att utplåna dem från jordens yta, sa den iranske generalen Amir Ali Hajizadeh.

Spänningen mellan Teheran och västvärlden trappas upp med rejält vapenskrammel. Som svar på EU:s oljesanktioner spänner Iran sina militära muskler.

Högt uppsatta militärer hävdar att de har kapacitet att anfalla amerikanska baser i Persiska viken med sina missiler.

– Amerikanska baser i regionen är inom räckhåll för våra vapen, och därför kommer de med säkerhet inte att samarbeta med Israel, sa general Amir Ali Hajizadeh, chef för Irans flygvapen, enligt den iranska statliga nyhetsbyrån IRNA.

Sanktioner från EU

Sedan tidigare har EU beslutat om oljesanktioner mot Iran i ett försök att stoppa deras omstridda kärnprogram. Sanktioner som trädde i kraft fullt ut under söndagen. Israel har tidigare deklarerat att man är beredd att ta till vapen för att stoppa Iran. USA har inte heller uteslutit ett militärt ingripande mot landet.

När sanktionerna trädde i kraft på söndagen meddelade den iranske generalen Amir Ali Hajizadeh att missiltesterna kommer att genomföras under tre dagar i veckan.

Förhandlingar i veckan

Generalen sa att missilövningarna ska ses som ett meddelande om "att den islamiska republiken Iran kraftfullt står upp mot mobbning och kommer att svara på all möjlig ondska starkt och beslutsamt", uppgav IRNA enligt Reuters.

I fredags sa en annan iransk general, Ali Fadavi, att landet även kommer att bestycka sina krigsskepp med missiler.

I veckan ska representanter från EU och USA träffa iranska förhandlare i Istanbul för att fortsätta diskussionerna om landets kärnkrafts- och kärnvapenutveckling.

Enligt nyhetsbyrån Reuters hoppas amerikanerna att EU:s sanktioner ska tvinga Iran att ge efter i förhandlingarna. De ser oljesanktionerna som en potentiell väg bort från militära aktioner, enligt Reuters.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: