MP-väljarna: Samarbeta med Löfven

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

”Våra sympatisörer vill se en annan politik”

1 av 3

Miljöpartiet vill vara det tredje alternativet i svensk politik - men väljarna vill se ett samarbete med Stefan Löfven.

Det visar en ny SIFO-undersökning.

– Vi vill sitta i en regering med partier som möjliggör så mycket grön politik som möjligt, säger Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner.

Miljöpartiet har kraftigt fört fram budskapet att de tänker fortsätta vara ett tredje alternativ i politiken. Trots inviter från Fredrik Reinfeldt, som flera gånger tagit stora kliv för att förhandla med partiet, har man gjort klart att man inte tänker sig något allianssamarbete. 

– Det vi har sagt är att vi inte tänker bli en del av alliansen, säger Anders Wallner.

Fler än hälften vill samarbeta med S och V

En färsk opinionsundersökning från SIFO visar däremot att väljarna vill samarbeta med Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Bland de som säger att de skulle rösta på Miljöpartiet om det vore val i dag vill 52 procent se ett röd-grönt samarbete. Endast 16 procent tycker att partiet ska samarbeta med de fyra borgerliga partierna.

– Våra sympatisörer är människor som vill se en annan politik i Sverige, då är det lättare att visa sitt stöd för den samlade oppositionen, säger Anders Wallner.

Väljarna vill se samarbete med S och V, hur tänker du om det?

– Vi är ett öppet parti som försöker lyssna både på våra sympatisörer och andra. Exakt vilka konstellationer vi samverkar inom och hur tidigt man ska ingå ett samarbete är en komplicerad fråga som vi kommer ta ställning till närmare valet, säger Anders Wallner.

Vad är avgörande för vilka ni ska samarbeta med?

– Vi vill sitta i en regering efter nästa val och vi vill sitta i en regering med partier som möjliggör så mycket grön politik som möjligt, säger Anders Wallner.

Vill sitta i regeringen

En sjättedel av partiets väljare vill inte se något blocksamarbete alls, men det är inget alternativ, menar Anders Wallner.

– Då handlar det antingen om att sikta på egen majoritet eller inte sitta i en regering. Det är två alternativ som inte känns särskilt trovärdiga för oss, säger han.

Surfar du på mobil? Siffrorna hittar du också i textform längst ned i artikeln

Publicerad: