Surfstjärna dödad av vithaj

avIvar Nilsson

Foto: EPA
Sufarens familj vid platsen för att identifiera kroppen.

En sydafrikansk bodyboardsurfare dog efter att ha attackerats av en fem meter lång vithaj utanför Kapstaden.

Nu har myndigheterna beordrat dokumentärfilmare att sluta locka på hajar genom att slänga fisk och blod i vattnet.

Den sydafrikanske bodyboardsurfaren David Lilienfeld, 20, dog efter att ha attackerats av en vithaj.

Den sydafrikanske bodyboardsurfaren David Lilienfeld, 20, dog efter att ha attackerats av en vithaj. Det var i torsdags som Lilienfeld, som tävlat för Sydafrika i bodyboard, surfade tillsammans med sin bror och några vänner vid en avsides strand söder om Kapstaden, skriver Sky news.

Bet av ena benet

En fem meter lång vithaj attackerade Lilienfeld och bet av hans ena ben.

– Det finns inga andra bitmärken eller skärsår på den döde mannens kropp – bara den fullständiga amputationen av hans högra ben och benet har inte hittats, uppger den Sydafrikanska sjöräddningen, enligt Sky news.

Området där attacken inträffade stängdes av.

Filmare lockade hajar

Efter händelsen beordrade myndigheterna en grupp dokumentärfilmare som höll till längre ut till havs att sluta slänga fisk och blod i vattnet för att locka till sig hajar att filma. Enligt kritiker lockar det även hajar in till stränderna.

Myndigheterna menar dock att åtgärden vidtagits för att lugna allmänheten och inte för att de misstänker att filmarna hade något med själva attacken att göra. De befann sig för långt ut för att utgöra ett hot.

Simmare dödades i januari

Attacken är den andra dödliga attacken hittills i år. I januari dödades en simmare i området Eastern Cape – ett område som är ett av världens dödligaste när det gäller hajattacker.