Nyheter

Vilt raseri över hotet mot snuset

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Ulvskog: "Jag ska slåss för snuset"

Livsmedelsfacket rasar.

Läsarkrav på svenskt utträde ur EU.

Efter Aftonbladets avslöjande är både Marita Ulvskog och folkhälsominister Maria Larsson fast beslutna: snuset måste räddas.

Marita Ulvskog (S).
Marita Ulvskog (S).

Förslaget på att förbjuda smaktillsatser i tobak är ett tjänstemannaförslag från EU-kommissionen, som kommer att föreslå en förändring av Tobaksdirektivet under hösten.

Efter Aftonbladets avslöjande i dag har Socialdemokraternas EU-parlamentariker beslutat skicka en så kallad prioriterad fråga till kommissionen. Det är ett verktyg som parlamentariker har för att granska kommissionen – som då tvingas svara snabbt.

– Vår fråga går ut på att det här inte ska vara en bakväg för att förbjuda svenskt snus, säger EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) till Aftonbladet.

Ulvskog sätter krav på regeringen

– Risken är att man nu genomför för strikta regler av smakämnen. Vi har ju ett undantag som tillåter försäljning av snus i Sverige, och då får man inte skapa nya regler som i praktiken innebär förbud, säger Ulvskog.

Landsmännen i parlamentet är allierade.

– Jag och många andra svenskar i EU-parlamentet kommer att slåss för att det här inte ska få någon effekt för svenska snusare. Det kommer vi inte tillåta. Det är helt orimligt.

Om förslaget går igenom så att snus förbjuds – tror du krav kommer resas i Sverige på utträde ur EU?

– Det kommer inte ske. Det kommer inte gå igenom. Vi måste få snusa om vi vill i Sverige. Men det förutsätter också att den svenska regeringen arbetar för det, och det tar jag för givet att den kommer att göra, säger Marita Ulvskog.

Larsson: "Vi viker oss inte"

Folkhälsominister Maria Larsson (KD) är lika beslutsam som Ulvskog:

– Vi kommer inte att ge vika utan aktivt verka för att det svenska undantaget ska bevaras. Kommissionen har inte lagt förslaget än men vår ambition är att vara med och påverka under förhandlingarna som pågår för att ta fram det nya förslaget, säger hon till Aftonbladet och fortsätter:

– Expertkommittén har skickat ut ett frågeunderlag och där har vi möjlighet att ge våra synpunkter. Sedan kommer ju jag att träffa kommissionären i olika sammanhang för att diskutera.

Facket: "Fruktansvärt"

Snushandeln i Sverige omsätter 8,4 miljarder kronor och ger 2,1 miljarder kronor i statliga skatteintäkter.Omkring 1 300 personer i landet jobbar med snustillverkning.

Livsmedelsarbetarförbundet som organiserar snusarbetarna har skickat ett öppet brev till folkhälsominister Maria Larsson – där de uppmanar henne till att jobba för att häva det generella snusförbudet i EU.

"Sverige har en unik möjlighet att med det svenska snuset medverka till att den europeiska folkhälsan förbättras samtidigt som den svenska exporten kan stärkas", skriver förbundet.

Ombudsmannen Pauli Kristiansson är rasande över det nya förslaget:

– Vi tycker det här är fruktansvärt. Vi har gjort samma smaker i 200 år. Det är en viktig del av den svenska kulturen.

Om exportförbudet till EU säger han:

– Vi får exportera vapen och brännvin och vi tvingas importera cigaretter. Var är den handelsrättsliga logiken?

Läsare: "Lämna EU"

På Facebook debatteras snusförslaget och till Aftonbladets redaktion strömmar telefonsamtal och mejl från upprörda läsare.

– Sverige kan inte vara så lama att de går med på det. I så fall blir det uppror på allvar! Om det skall bli på det viset skall vi gå ut ur EU, skriver en arg snusare i ett mejl till Aftonbladet.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: