Nyheter

Nu kommer nya Ipad till Sverige

Av: 

Peter Pettersson

NYHETER

Nya Ipad som är en av årets mest hajpade produkter kommer till Sverige på fredagen.

Frågan är om den håller den undan för utmanarna.

Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson har testat den nya surfplattan.

Från och med fredag finns Apples nya Ipad även i svenska butiker. Den heter faktiskt så: Nya Ipad. I alla fall om man frågar Apple.

Till det yttre ser den likadan ut som föregångaren, Ipad 2. Det är under skalet och i surfplattans skärm som är de största skillnaderna finns.

Nya Ipad har:

Större processor

Bättre skärm

Bättre kamera

Snabbare mobildata

Bättre batteritid

Fast särskilt mycket snabbare än Ipad 2 är den inte. Det beror faktiskt på skärmen.

All kraft driver skärmen

Nya Ipad har en högupplöst så kallad Retina-skärm av samma typ som senaste Iphone med en högre upplösning än en hdtv. Det ger en oerhört bra bild både när man ser på video eller bilder, surfar eller läser böcker och tidskrifter på sin Ipad och inte minst när man spelar spel.

Den nya skärmen är suverän. Men den drar mycket processorkraft. Så i princip all extra kraft som den nya processorn fått går till att driva skärmen.

Det betyder inte att nya Ipad är långsam. Tvärtom. Men den är inte märkbart snabbare än Ipad 2.

För de som vill använda Nya Ipad till att läsa böcker ger den nya skärmen nästan samma kvalitet som boktryck. Några pixlar eller taggigheter ser man inte. Lite kul är det att kabeln som kopplar Nya Ipad till en tv skalar ned bildkvaliteten för att en tv med full-hd ska kunna visa video och bilder.

Bra stabiliseringsfunktion

Kameran i Nya Ipad är i stort sett samma typ av kamera (sensor och brännvidd på linsen) som Iphone 4S. Men istället för 8 megapixel har den bara 5 megapixels upplösning på bilderna. Det räcker rätt bra. Men, min fråga är, hur ofta går man omkring med en surfplatta med måtten 24x18,5 centimeter och tar bilder? Då har man större behov av kameran på framsidan som används för videosamtal som Apples Facetime eller Skype. Men den har inte förbättrats, utan är fortfarande en vga-kamera som i Ipad 2.

Videofunktionen i Nya Ipad är något som Apple själva gärna talar om. Hd-kvalitet, 1080p, gör att filmerna blir bra. Men återigen, storleken på surfplattan gör att åtminstone jag hellre fotar och filmar med en Iphone. Stabiliseringsfunktionen är dock mycket bra. Filmsekvenser som annars skulle varit väldigt hoppiga ser nästan ut som om de tagits med kameran på ett steadicam-stativ.

När Nya Ipad lanserades basunerade Apple ut att den har stöd för lte-nät, eller 4g som de oftast kallas i Sverige. Ingen sa emot när jag ställde frågan om den också hade stöd för 4g i Sverige. Det visade sig några dagar efter lanseringen att Nya Ipad inte alls har stöd för de 4g-band som finns i Europa. Surt, men Apple har gått efter möjliga användare. I Usa finns drygt 100 miljoner kunder som täcks av 4g-nät. I Europa är det cirka 30 miljoner. Så, Europa får vänta.

Bilddagböcker

Det innebär dock inte att Nya Ipad är långsam när det gäller uppkoppling mot mobilnät. Surfar man i mobiloperatören Tre:s nät kan man teoretiskt komma upp i 42 Megabit/sekund. Fast i praktiken handlar det snarare om 13-15 Megabit/sekund. Vilket räcker bra. Jag vet inte riktigt vad man skulle kunna göra med en surfplatta i dag som kräver mer än 6-8 Megabit/sekund. Det är vad som behövs för strömmande hdtv till exempel.

Fildelning och nedladdning är kanske inte de vanligaste användningsområdena för en surfplatta.

Några av de största nyheterna är i stället programmen till Ipad. Av vilka de flesta också funkar på Ipad 2.

Fotoappen Iphoto gör det möjligt att förbättra och retuschera bilder på en nivå som räcker för de flesta icke-proffs. Dessutom kan man på nolltid skapa bilddagböcker som man sedan kan dela på nätet.

Men videoappen Imovie kan man göra en färdig videofilm med musik, vinjetter och texter. I full hd-kvalitet. Och i musikappen Garageband, som också är en rätt kapabel digital inspelningsstudio, kan nu upp till fyra användare jobba samtidigt över Nätet och skapa musik utan att ens vara på samma plats.

Blir varmare

Från Usa där nya Ipad funnits ute i en vecka, rapporteras att den blir betydligt varmare än föregångaren. Det beror säkert på att den nya processorn utvecklar mer värme. Den  blir varmare, men under testet har den inte blivit så varm att den blir obehaglig att hålla i eller ha i knät.

Apple skapade den första surfplattan när Ipad kom ut våren 2010 och stod i fjol för 85 procent av de plattor som såldes i Sverige. Även om inte Nya Ipad är perfekt och även om den saknar lte/4g i Sverige, håller den i jämförelse med konkurrenterna. Men den är dyr och för den som redan har en Ipad 2 är nog den utgiften relativt onödig.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert: