Interimregeringen i Egypten avgår

Publicerad:
Uppdaterad:
Tahrirtorget under måndagskvällen.
Foto: AP
Tahrirtorget under måndagskvällen.

NYHETER

Egyptens interimregering har lämnat in sin avskedsansökan.

Nu fruktar många att militärrådet kommer försöka behålla makten.

Foto: Nabil Omar
Essam Sharaf.

Uppgifterna släpptes först av den statliga nyhetsbyrån i Egypten. Efter att minst 33 demonstranter har dödats i demonstrationer har interimregering meddelat militärrådet att de vill avgå.

Samtidigt rapporterar Al-Jazira att polisen använder tårgas mot demonstranterna på Tahrirtorget i Kairo under måndagskvällen. Där har tusentals demonstranter samlats och fortsätter sina manifestationer.

Flera döda

Demonstranterna har i flera dagar krävt att militären ska lämna över styret till en civil regering.

Interimregreingen har kritiserats ända sedan den tillträdde i mars. Demonstranterna anser att den både är ineffektiv och alltför underlägsen militären, rapporterar AP.

Fortsätter tills godkänd

Premiärminister Essam Sharaf har lämnat in en avskedsansökan till militärrådet.

– Med hänsyn till de besvärliga omständigheter som landet nu genomgår kommer dock regering att fortsätta sitt arbete fram till dess att avskedsansökan har accepterats, regeringstalesmannen Mohammed Hegazy i ett uttalande enligt TT.

Al-Jazira rapporterar att militärrådet accepterar avskedsansökan. Motstridiga uppgifter kommer däremot från AFP som meddelar att militärrådet inte beviljat regeringens önskan.

Flera oppositionspolitiker anklagar militärrådet för att försöka genomföra en kontrarevolution för behålla makten i landet, uppger BBC.

Under nästa vecka ska val genomföras, men många egyptier är nu rädda för att militären tänker strunta i valresultatet.

– Vi skulle inte ha lämnat gatorna. Vi räckte över makten till militären på ett silverfat, säger demonstranten Ahmed Imam, 33, till BBC.

Publicerad: