Fick inte hjälp – bebisen dog

avStaffan Lindberg

Deras ambulans dröjde i 2,5 timme - SOS Alarm: ’Är en tragisk händelse’

Foto: Pontus Orre
Ville bilda familj Ehimati och Olugbabi Adesuwa sörjer barnet de förlorat. När Ehimati drabbades av fruktansvärda smärtor larmade hon och hennes make SOS Alarm. Men ambulansen dröjde 2,5 timmar och när de till slut fick hjälp var det försent. ”Vi hade planerat och drömt om en familj. Nu gråter vi och allt är ­förstört”, säger ­Olugbabi.

Värkarna var fruktansvärda – och Ehimati Adesuwa ­ringde SOS Alarm.

I två och en halv timme tvingades hon vänta på ­ambulansen.

Då var det försent.

Ehimati Adesuwa, 33, var gravid i sjunde månaden. I lördags kände hon hur det började göra väldigt ont i magen. Barnet därinne ­rörde på sig.

Hennes man var på jobbet men de två kvinnor hon ­delade lägenhet med i Stockholmsförorten Rågsved hjälpte henne att ringa SOS Alarm.

Klockan var tolv minuter över tolv på dagen. Ehimati berättade om smärtorna. Och att det kommit vatten och blod. Operatören ställde ­flera frågor, och lovade att ambulansen snart skulle komma.

Men någon hjälp dök inte upp. Klockan ett ringde de igen. Operatören lovade än en gång att ambulansen var på väg och gav henne råd hur hon skulle ligga.

Frågade om hudfärg

Ungefär var femte till tionde sekund kom smärtorna. Ehimati skrek och lämnade över luren till någon av de andra kvinnorna. Men operatören ville hela tiden ställa nya frågor.

– Hon undrade var jag kom ifrån och om jag var svart ­eller vit. Vad spelar det för roll? Jag trodde att de skulle rädda liv, säger Ehimati.

Samtalet varade i över ­trettio minuter.

Maken Olugbabi Olukunle, 29, kom hem och ringde ­också han till SOS Alarm. Först klockan tjugo i tre – efter ­nästan två och en halv ­timmes väntan – kom ambulansen.

Barnet förlöstes omedelbart.

– Det var en pojke. Han var tyst men skakade, säger ­Olugbabi.

Ambulanspersonalen försökte rädda pojkens liv, men efter bara två minuter var barnet dött.

Paret är från Nigeria men har uppehållstillstånd i Italien. De kom till Sverige ­tidigare i år när Olugbabi fick jobb på ett bygge. Afton­bladet möter dem i ett rum ­inne på Karolinska sjukhuset i Huddinge.

De är sorgsna och arga. På väggarna sitter inramade ­bilder på nyfödda barn.

– Vårt barn skulle ha levt i dag om ambulansen kommit direkt, säger Ehimati.

– Vi hade planerat och drömt om en familj. Nu ­gråter vi och allt är förstört, säger Olugbabi.

”Ointressant fråga”

De har nu polisanmält SOS Alarm för händelsen. Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm, säger att förloppet ska utredas.

– Det är en tragisk händelse. Men våra uppgifter tyder på att det inte handlade om två och en halv timme.

Hur lång tid?

– Det ska vi undersöka. Men jag har själv väntat på ambulans och vet att tiden ­ofta känns längre än den är. Vi ska också utreda om fler vårdinstanser var inblandade.

Hur kommer det sig att ni frågade kvinnan om hon var svart eller vit?

– Det måste härröra till språkförbistringen. Vi har frågat hur personen ser ut i hyn för att säkerställa cirkulationen, men absolut inte frågat om patienten var svart eller vit.

Samtliga inblandade talar utmärkt engelska.

– Det kan vara annorlunda i en stressad situation.

Händelsen inträffade på midsommardagen. Hade ni ont om ambulanser då?

– Det vet jag inte, det ska inte ha påverkat prioriteringen.

1 av 3
Emil Linnell.

Fler fall där hjälpen dröjt

Januari 2011:

Emil Linnell, 23, ringde 112 ­flera gånger. Trots att han hade andningsproblem och inte kunde stå upp avvisades hans rop på hjälp. Några timmar senare ­hittades han död med brusten mjälte.­

Juni 2011:

En tioårig flicka klippte en häst när den ryckte till med huvudet och den stora saxen trycktes in i bröstet på henne. Operatören tyckte att mamman kunde vänta tills sambon kom hem med bilen.

Mars 2012:

Stig Billing i Njutånger i Hälsingland var så dålig att han spydde blod. Men ambulanspersonalen trodde att han hade vinterkräksjuka och vägrade att ta med honom till sjukhus. Ett par timmar senare låg Stig Billing död i sin säng.

Jill Söderberg, 22, i Timrå vädjade förgäves om ambulans tre gånger. Hon dog hemma i sin lägenhet samma dag. Socialstyrelsen riktade stark kritik mot primärvården i Västernorrland.