Getinginvasion - även under september

avLeonel Marjavaara, Niklas Eriksson

NYHETER

Expert: ”Det är extremt”

Foto: NOMOR
Den extrema getingsommaren har lett till ovanliga situationer. I går upptäckte en man i Farsta att ett getingsamhälle byggt ett stort bo – i hans köksskafferi.

Getingarna gick till attack mot 20 skolbarn på Fjällboskolan.

Två fick föras till sjukhus.

Och Sverige är belägrat av getingar den här sommaren – som betecknas som extrem.

– En riktig getingsommar, säger Magnus Bergsten, operativ driftchef på Nomor.

Fem ambulanser skickade till Fjällboskolan i Göteborg vid 14-tiden på torsdagen – skolbarnen var under attack av getingar. 20 barn blev stuckna när de var i ett skogsområde nära skolan, skriver Göteborgs-Posten.

Två av dem tvingades åka till sjukhus.

– Barnen undersöktes på plats och två av dem fördes sedan till sjukhus, säger Monica Grandin, operativ passledare på SOS-Alarm till GP.

Hur det har gått för de skadade barnen är i nuläget oklart och skolan uppger att de ska återkomma med mer information under fredagen.

”Extremt”

Och det är inte bara i Göteborg som getingarna är många och aggressiva. Hela Sverige har fått en riktigt getingsommar.

Saneringsföretaget Nomor har åkt ut på dubbelt så många getinguppdrag denna sommar – och lokalt, i Örebro, Gävle, Falun, Skåne och Göteborg, har det blivit upp till fyra gånger så mycket jobb mot getingarna.

– Det har varit extremt, en riktig getingsommar, säger Magnus Bergsten, operativ driftchef på Nomor.

Juni var regnig och kall vilket gjorde att vi slapp de illa omtyckta getingarna. Juli och augusti har visserligen också bjudit på rikligt med nederbörd, men varmare temperaturer i kombination med fukten har bidragit till en massiv invasion av de svartgula insekterna.

Och mer blir det. I slutet av augusti kläcks drottningen och getingarna som byggt klart boet ger sig ut på jakt efter socker. Då tilltar invasionen i styrka.

– Ja, absolut. Efterdyningarna fortsätter en bit in i september, om inte ännu längre, säger Magnus Bergsten.

Till och med i skafferiet

Getingarna verkar dessutom bli mer och mer påträngande. I går var Magnus Bergstens saneringsfirma ute i Farsta där en man hade upptäckt ett getingbo – i sitt köksskafferi.

– Det är extremt ovanligt att de bygger bon inomhus, i skafferier, säger Magnus Bergsten.

Getingarna hade flugit in genom ett vädringsfönster och byggt ett stort bo utan att någon märkt det. Och det kan i framtiden bli vanligare även mer norrut än Farsta.

Numera hela landet

Tidigare har Norrland varit relativt skonat från getingarna, men nu kryper insekterna allt längre uppåt i landet.

– Innan brukade saneringarna stanna i höjd med Stockholm men nu gör vi allt fler saneringar längre norrut. Orsaken verkar vara det allt varmare klimatet, säger Håkan Franzén, husexpert på försäkringsbolaget Trygg Hansa.