De kan gå – efter 50

avLisa Röstlund, Niklas Eriksson

NYHETER

Reinfeldt vill att du arbetar till 75 men för honom gäller andra regler

Foto: JENS LÉSTRADE/SCANPIX
FÅR KRAFTIG KRITIK Fredrik Reinfeldts utspel om en senare pensionsålder får hård kritik. ”Det visar att han tyvärr är okunnig om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar”, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

Han vill att du ska jobba tills du fyller 75.

Själv kan Fredrik Reinfeldt gå vid 50.

– Utspelet trampar på människor som kämpar ett helt yrkesliv för att ens ta sig till nuvarande pensionsålder, säger Anders Ferbe, IF Metalls ordförande.

Anders Ferbe.

Fredrik Reinfeldt anser att svenskarna behöver kunna tänka sig ett arbetsliv till 75 års ålder. För att klara det föreslår han ändrade regler för studiestöd för att underlätta karriärbyten.

– Den mentala kartan måste ritas om. Frågan vi ska ställa oss är om det beslut om yrkesval vi ofta fattat i sena tonåren ska gälla hela livet, säger statsministern till Aftonbladet.

Vill föra en diskussion

Att jobba administrativt eller ”stödja andra” är tänkbara arbetsuppgifter sent i livet, enligt Reinfeldt.

– Poängen är att det inte ska vara lika för alla, utan det är ett sätt att föra en diskussion.

Från fackligt håll möter utspelet enorm kritik.

– Det är väldigt upprörande att statsministern kommer med det här utspelet. Det visar att han tyvärr är okunnig om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar. Har man jobbat i en tung industri i 35-40 år så finns det inte en människa som kan jobba till 65, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall.

– Genom det här trampar man på de människor som har kämpat i ett helt yrkesliv och inte orkar till dagens pensionsålder.

IF Metall och Kommunal ställer redan nu krav på förslaget om det skulle bli verklighet. De arbetslösa måste först få sysselsättning, möjligheterna att vidareutbilda sig måste öka och just arbetsmiljön måste förbättras.

Förmånlig pension

– För att kunna få människor att jobba längre krävs kraftfulla arbetsmiljöförbättringar och alla de möjligheterna har regeringen försämrat kraftigt, säger Anders Ferbe.

Samtidigt kan Fredrik Reinfeldt och andra ministrar i regeringen få möjlighet att gå i pension redan vid 50. Anders Ferbe tycker inte ens att det är värt att kommentera vad hans medlemmar i IF Metall tycker om det:

– De förlorar sin egen trovärdighet om man inte själv föregår med mycket gott exempel.

Han vill jobba mer

Fredrik Reinfeldt öppnar dock för att det kan vara dags att se över ministrarnas guldkantade pensionsregler.

– Ja, det kanske det är. Jag har inte sett framför mig att sluta vid 50 och jag känner inte heller till någon i politiken som lämnar så tidigt. Jag hoppas ju att jag ska kunna jobba så långt som möjligt upp i åren.

Inga raka svar

Vilka jobb industriarbetare ska rikta in sig på när kroppen inte håller längre och det är många år kvar till pension har Reinfeldt inga raka svar på.

– Jag tror att man måste gå till var och en och ställa frågan. Man kanske har helt andra intressen, man kan kanske få mer administrativa uppgifter, man kan kanske stödja andra.

Hur länge måste vi jobba?

Nio av tio läsare vill inte jobba till 75. Men ju äldre vi blir desto längre måste våra pensionspengar räcka. Är du beredd att sänka din standard för att gå i pension vid 65?
15.00 pratar vi pensionsålder med Gunnar Axén (M). Ställ frågor redan nu! /Karin Magnusson

Detta gäller

■ ■ Från 1 juli 2011 har statsråden 115 000 kronor i månaden, och stats­ministern 144 000 kronor i månaden om de fyllt 50 år vid sin avgång. Det är en ­inkomstgaranti som löper i ett år och som man måste ansöka om att få.

För att ha rätt till statsrådspension måste en ­minister ha suttit sex år, ­eller haft motsvarande ­anställning under perioden. Då är pensionen 85 procent av full statsrådspension.

För full pension krävs tolv år i regeringen.

■ ■ Ministern måste också ha fyllt 50 när han eller hon lämnar regeringen för att kunna få pension. Pensionen samordnas med andra inkomster.

Statsrådspensionen räknas fram procentuellt beroende på lönen 65 procent av pensionsunderlaget, upp till 20 inkomstbasbelopp. På det som överstiger får man 32,5 procent upp till 30 inkomstbasbelopp. Årets inkomstbasbelopp är 54 600 kronor.

■ ■ Ex-ministrar kan tjäna upp till 62 000 kronor i månaden utan att pensionen minskas.

Riksdagsledamöter som suttit i minst tolv år kan om de fyllt 50 år få 37 600 ­kronor i månaden fram till 65-årsdagen. Inkomstgarantin samordnas med andra inkomster.

Källor: Regeringskansliet och Statens tjänstepensionsverk, SPV.