Nyheter

Anna-Greta Leijon rasande på Leif GW

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Anna-Greta Leijon går till hård attack mot Leif GW Persson efter gårdagens "Veckans Brott".

I programmet säger Leif GW Persson att Anna-Greta Leijon mot läkares inrådan utvisade en västtysk terrorist – som dog en vecka senare.

– De har blandat ihop två terrorister och anklagar mig för att ha mördat en person, säger hon.

SVT:s Veckans brott tog i går upp dramatiken kring den planerade kidnappningen av dåvarande statsrådet Anna-Greta Leijon.

Händelsen tar avstamp i ockupationen av den Västtyska ambassaden i Stockholm 1975.

En gren av terrorgruppen Bader Meinhof-ligan hade ockuperat ambassaden och efter att polisen stormat byggnaden beslutade svenska myndigheter att terroristerna skulle utvisas.

Beslut mot läkares inrådan

I programmet säger Leif GW Persson att Anna-Greta Leijon, som då var arbetsmarknadsminister med ansvar för utvisningsärenden, omgående tog beslutet att utvisa den svårt brännskadad terroristen Siegfried Hausner. Beslutet skulle ha tagits mot läkares inrådan. Eftersom Hausner var i så dåligt skick dog han en vecka efter att flygplanet landat i Västtyskland.

Men personen som skickades hem var en annan medlem i terrorgruppen – Hanna Krabbe. Hon lever än i dag och är numera en fri kvinna.

– Det känns för jävligt att de säger så här. Inte minst att Leif GW Persson, som jag senare anställde när jag blev justitieminister, inte kan besvära sig med att kolla upp fakta, säger Anna-Greta Leijon.

”Ber om ursäkt”

Siegfried Hausner utvisades visserligen till Västtyskland en vecka efter ockupationen och en vecka efter ankomsten dog han. Men det beslutet togs i samråd med läkare som bedömde att transporten inte skulle påverka hans tillstånd över huvud taget, menar Anna-Greta Leijon.

– De har blandat ihop två terrorister och anklagar mig för att ha mördat en person, i alla fall var medansvarig för att han dog, säger hon.

Leif GW Persson kallar det hela "olyckligt" och hälsar att han kommer att reda ut misstaget i nästa program.

– Jag blandade ihop dem. Det var jävligt slarvigt och förvånande – jag har ju skrivit om det här tidigare. Jag får oförbehållsamt be henne om ursäkt, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: