Nyheter

Juholt lovar snabb bättring

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

"Det blev en väldigt tråkig period för oss"

Socialdemokraterna får de sämsta siffrorna någonsin i SCB:s partisympatimätning.

Nu tar Håkan Juholt på sig ansvaret för raset.

– Jag tror att det i huvudsak är turbulensen kring mig, säger han till Aftonbladet.

Sent på onsdagseftermiddagen träffade Aftonbladet Håkan Juholt på Socialdemokraternas riksdagskansli.

Ni får 27,7 procent i SCB:s partisympatimätning, den sämsta nivån någonsin. Vad är din kommentar?

– Det är en väldigt tydlig signal från medborgare runtom i landet, som begär att vi socialdemokrater ska prestera bättre. Att vi ska göra bättre ifrån oss, att de är besvikna på oss.

– Jag tror inte ett ögonblick att de har slutat vara socialdemokrater och stå för de socialdemokratiska idéerna, men de tycker att vi inte har varit tillräckligt bra, och mitt besked till alla dem är att vi kommer att göra bättre.

Om man jämför med SCB:s partisympatimätning 2007 har ni tappat nästan 20 procentenheter. Det är ett otroligt stort ras?

– Den sortens jämförelse håller inte, för mycket talar för att vi i nästa mätning kommer att gå upp igen. Vi har haft en exceptionell höst bakom oss. Vi vet om att vi hade en bra vår, vi hade ett starkt opinionsstöd under våren, sommaren och hösten och vi gick framåt i samband med vår budget.

– Sedan har det varit en väldigt turbulent period i två månader som har visat på Socialdemokratins svaghet och mina tillkortakommanden.

Handlar det mest om Socialdemokraternas svaghet eller dina tillkortakommanden?

– Jag tror att det i huvudsak är turbulensen kring mig. Vi hade en stark uppgång från kongressen fram till början av oktober. Sedan blev det två månader av stor turbulens, som också fördröjdes av att det uppfattades som att många socialdemokrater var oense och att vi bråkade internt. Det blev en väldigt tråkig period för oss, men den ligger bakom oss nu.

– Vi hade ett förtroenderåd i helgen, vi har samlat oss, vi har format politiken. Självförtroendet börjar komma tillbaka till oss socialdemokrater. Så vi förstår läget, vi förstår signalen, men vårt besked är också, vi har samlat oss och vi kommer att bli bättre.

Har ni nått botten nu?

– Jag känner att vi är väldigt nära vändningen. Vi är väldigt nära vändningen och de förväntningar som många människor har på oss, att faktiskt stå upp för ett annat Sverige än borgerlighetens Sverige. De förväntningarna ska vi leva upp till.

– Det gör vi inte i dag, därför är många besvikna på oss och vill på detta sätt tala om, "ta er samman, skärp är, ni är inte tillräckligt bra i dag". Och det hör vi väldigt klart och tydligt och vi kommer att bli bättre.

Hur starkt känner du att stödet för dig är från partistyrelsen i dag?

– Det är starkt, det är mycket starkt. Jag har bara haft ett halvår som partiordförande. Jag är trygg i mina värderingar, jag är trygg i vart jag ska leda Socialdemokraterna, och därför är jag också i grund och botten trygg om att det kommer att gå bra för Socialdemokraterna.

– Jag känner så starkt att 2012 kommer att bli ett bra år för Socialdemokraterna, 2013 ett mycket bra år och 2014 ett fantastiskt bra år.

Men hur starkt är stödet för dig i partistyrelsen och VU?

– Det är starkt.

Hur starkt?

– Det är 100-procentigt. Och det beror av den enkla anledningen att man har testat stödet för mig mitt i den turbulenta perioden. Vi har diskuterat vad vi ska göra, hur planen ser ut framåt. Jag känner en väldigt stor uppbackning, för både mig som person men också för den politiska linje som jag har lagt fast.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: