Nyheter

Utvisning kostade en halv miljon

Av: 

Joachim Kerpner

Mattias Carlsson

NYHETER

Utvisningen av familjen Arustamjan/Danielian kostade över 450 000 kronor.

Familjen skickades i en specialchartrad Airbus 320 från Sverige till Armenien.

- På ett chartrat plan kan vi använda det våld som kan anses proportionerligt, säger Börje Öhman, informationschef på polismyndigheten i Västernorrland.

Det var en omfattande operation som genomfördes när familjen Arustamjan/Danielian utvisades från svenska Ånge till Armeniens huvudstad Jerevan. Polisen gav Kriminalvårdens transporttjänst i uppdrag att genomföra utvisningen.

Det slutade med att en Airbus 320 chartrades. Enbart flygplanet kostade 805 000 kronor.

Med på planet var en sjuksköterska och 16 personal från transporttjänsten.

– Kostnaden beräknas till cirka en miljon kronor inklusive flyg, hotell, sjuksköterska med mera. Sedan tillkommer lön och sociala avgifter samt traktamenten för 16 personal, uppger Freddie Jemander på Kriminalvårdens klient- och säkerhetsenhet.

Förutom de fem medlemmarna i familjen Arustamjan/Danielian fanns ytterligare sex personer som skulle utvisas med på planet till Armenien. Kostnaden för utvisningen per person blir omkring 90 000 kronor, alltså omkring 450 000 kronor enbart för familjen.

– Vi bedömde att 16 personal för bevakning var lämpligt, säger Freddie Jemander.

Börje Öhman, informationschef på polismyndigheten i Västernorrland som beställde utvisningen, säger:

– Vi begär charter om vi inte tycker att man kan åka reguljärt. I detta fall har vi begärt att man ska åka med ett chartrat plan.

Varför?

– Jag vill inte gå in i detalj på det. Men grundorsaken är att man inte har åkt frivilligt. Och man kan inte åka reguljärt om någon sätter sig till motvärn.

Men på ett chartrat plan kan man ingripa?

– Då är inga andra resenärer där. Då kan vi använda det våld som kan anses proportionerligt. Det kan bli aktuellt i sådana här fall.

Behövde ni använda våld mot familjen?

– Det gick hur lugnt som helst, inte det minsta våld.

Alltså hade ni kunnat åka reguljärt?

– Jaa, men med facit i hand kan man ta vilka beslut som helst. Att vara efterklok är ingen konst. Vår bedömning var att det skulle ske via charter.

Enligt Börje Öhman fanns det inte bara med personal från Kriminalvårdens transporttjänst på planet, utan även två poliser:

– De följde med för att vi kunde förvänta oss någon form av förhandling vid passkontrollen. Om alla papper är klara följer det inte med några poliser.

– Sjuksköterskan följde med eftersom det fanns en sjätte singelperson med i avvisningen som inte var frisk, säger Öhman.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter