Nyheter

De döms till 11 års fängelse

Av: 

Staffan Lindberg

Solomon Fisseha

NYHETER

ADDIS ABEBA/STOCKHOLM. I dag kom straffet mot de svenska journalisterna.

Martin Schibbye och Johan Persson döms till 11 års fängelse.

– De såg lugna ut när de fick veta domen, säger Solomon Fisseha, Aftonbladets medarbetare på plats.

DÖMDA Johan Persson och Martin Schibbye dömdes för terrorbrott i Etiopien i förrgår.
DÖMDA Johan Persson och Martin Schibbye dömdes för terrorbrott i Etiopien i förrgår.

De båda svenska journalisterna dömdes tre dagar före julafton för både olaglig inresa i Etiopien i somras - och den betydligt allvarligare åtalspunkten medhjälp till terrorism.

Domen kom som en chock för svenskarnas anhöriga.

”Inga bevis”

– Det känns absurt och ologiskt. Det finns ju inga bevis, sa Kjell Persson, pappa till Johan.

Enligt etiopisk rättspraxis fick både åklagare och försvarare argumentera i rätten för hur långt straffet borde bli. Åklagaren krävde minst 18 år och sex månaders fängelse.

Klockan kvart i åtta i morse, svensk tid, läste domaren Semshu Sirgga upp domen. Under cirka tio minuter redogjorde han för sitt resonemang. Egentligen Sirgga borde svenskarna ha fått 14 år och sex månaders fängelse.

”Är unga”

Men domaren uppgav att han dragit av tre år och sex månader för att Schibbye och Persson redan suttit häktade och är unga.

– Hela rättssalen stod upp när domen meddelades. Svenskarna såg lugna ut, säger Solomon Fisseha.

Direkt efter domen lämnade svenske ambassadören Jens Odlander rättssalen för att ringa UD i Stockholm.

Sverige, EU och USA har alla tidigare kraftigt tagit avstånd från domen och många diplomater var på plats i rättssalen i dag. Svenskarnas familjer var däremot inte där.

Möjlighet att överklaga

Schibbye och Persson har nu möjlighet att överklaga domen fram till 10 januari. Men att överklaga kan ta upp till två år - och under den tiden har de inte möjlighet att begära benådning. Svenskarna kommer i morgon att träffa sin advokat för att komma fram till ett beslut.

UD förnekar nu de tidigare medieuppgifterna om att åklagaren varit på väg att överklaga domen. Vad det innebär för eventuella möjligheter till benådning är oklart.

Martin Schibbyes och Johan Perssons anhöriga kommer inom kort att träffa utrikesminister Carl Bildt (M) i Stockholm. Regeringen har lovat att föra diskussioner med Etiopien på högsta nivå.

– Vi anhöriga vill att någon från regeringen reser ner till Addis Abeba före den 10 januari, så att Johan och Martin får ett bättre underlag när de ska fatta sitt beslut, säger Johan Perssons pappa Kjell Persson.

Bildt kommenterar inte

Varken utrikesminister Carl Bildt eller statsminister Fredrik Reinfeldt avser att kommentera domen. I stället hänvisas till kabinettssekreterare Frank Belfrage, som väntas komma med en kommentar senare under dagen.

Carl Bildt har tidigare fått kritik för att inte ha agerat kraftfullt nog för svenskarna i Etiopien.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter