Jill, 22, fick ingen ambulans – nu får beslutet kritik

Publicerad 2012-03-27

Jill Söderberg.

Jill Söderberg, 22, vädjade förgäves om en ambulans.

Tre gånger.

Hon dog ensam hemma i sin lägenhet samma dag.

Beslutet att inte skicka ambulans får nu kritik av Socialstyrelsen.

Tre gånger under ett dygn larmade Jill Söderberg från Timrå SOS Alarm och bad uttryckligen om hjälp. Det var vid tvåtiden natten den 20 januari 2011 som hon ringde för sista gången.

Hon andades flämtande och snabbt, talade stötande och sluddrigt med viss fördröjning och hade ont i hela kroppen. Hon vädjade till SOS Alarm om att skicka en ambulans.

”Hjälp mig”

– Snälla, hjälp mig! Jag vill ha en ambulans hit. Skicka nu. Jag kan inte röra mig.

Men i stället för att omedelbart skicka en ambulans kopplade SOS Alarm samtalet vidare till sjukvårdsrådgivningen, som enligt rutinerna då fungerade som högre medicinsk kompetens, i landstinget i Västernorrland. Där bedömdes att hon hade maginfluensa.

Samma dag avled Jill Söderberg ensam hemma i soffan av läkemedelsförgiftning.

– Vår bedömning är att operatören agerat helt korrekt, sa Anders Klarström på SOS Alarm till Aftonbladet då.

Nu kritiseras primärvården i Västernorrland - efter en Lex Maria-anmälan - av Socialstyrelsen, som även har synpunkter på att inte heller SOS Alarm tillkallade ambulans.

”Anmärkningsvärt”

Socialstyrelsen finner det anmärkningsvärt att Jill Söderbergs allvarliga symptom negligerades vid både andra och tredje samtalet - och påpekar i sitt beslut att det klart och tydligt framkom av samtalen att hennes vitalfunktion var klart påverkad. Mot bakgrund av denna påverkan borde en ambulans ha tillkallats redan i första skedet i samtalet med SOS Alarm, skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.
 

Fotnot: I en tidigare version skrev Aftonbladet felaktigt att Socialstyrelsen riktade skarp kritik mot SOS Alarm.