Så betalades bulvanföretaget

Av: Camilla Sundell

Publicerad:
Uppdaterad:
SÅ FINANSIERADES BOLAGET
SÅ FINANSIERADES BOLAGET

Totalförsvarets forskningsinstitut tog hjälp av den militära underrättelsetjänsten, Must, för att ordna startkapital till bulvanföretaget SSTI, uppger Ekot idag.

– Huruvida FOI har använt medel man fått från Försvarsmakten på ett oriktigt sätt kommer att visa sig i förundersökningen, säger informationsdirektör Erik Lagersten till Ekot.

Myndigheten FOI, Totalförsvarets forskningsinstitut, lyder under regeringen och får inte bilda bolag på egen hand.

Ville inte svara

Trots det bildade FOI enligt Ekot bulvanföretaget SSTI för att leda projektet med vapenfabriken i Saudiarabien.

Dick Sträng, som var högt uppsatt tjänsteman på FOI fram till för två år sedan, grundade SSTI. Han har tidigare inte velat svara på frågan hur bolaget finansierades.

– Jag har undvikit den frågan och tänker fortsätta göra det, sa Dick Sträng till Aftonbladet förra veckan då förundersökningen mot FOI inleddes.

"Förekommer samarbete"

I dag uppger Ekot att startkapital till bulvanföretaget ordnades via kontantlån av Must, den militära underrättelsetjänsten. Lånet togs hösten 2008 och betalades senare tillbaka av FOI.

Enligt Erik Lagersten, Försvarets informationsdirektör, har Must vid flera tillfällen fört över pengar till FOI. Men enligt Lagersten ska Must inte ha känt till att pengarna gått till bulvanföretaget.

– Vi har till uppgift att bistå och arbeta tillsammans, så det förekommer samarbete. Men jag kan inte säga mer eftersom det är sekretess, säger han till Ekot.

Om oegentligheter skett kommer detta visa sig i förundersökningen, uppger han till Ekot.

"Samma regelverk"

Frågan om Försvarsmakten kan föra över pengar utan att informera regeringen är Erik Lagersten förhindrad att svara på:

– FOI och Must är båda försvarsunderrättelsetjänster. Det innebär att det är samma legala ramverk och inriktning som gäller för de här två myndigheterna. Inom ramen för det här samarbetet ingår naturligtvis bistånd, samarbete och ekonomiska förhållanden. Vad samarbetet omfattar i detalj omfattas av sekretess och är därför ingenting som jag kan kommentera, säger han till Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt försvarsminister Sten Tolgfors (M) för en kommentar.

Publicerad: