Nyheter

14-årig flicka blev utsatt för exorcism

Av: 

Linda Hjertén

Flickans pappan, hans fru och en pastor döms för plågsamma övergrepp mot en 12-årig flicka.
Flickans pappan, hans fru och en pastor döms för plågsamma övergrepp mot en 12-årig flicka.

NYHETER

BORÅS. Flickan rasade i vikt då föräldrarna och pastorerna tvingade henne att fasta.

Hon beskriver själv i förhör hon var helt utmattad av järnbrist och av de långa, plågsamma andeutdrivningar.

Men i dag, när rättegången inleddes, nekade alla åtalade till brott.

– Min klient värnar om sin dotter, säger pappans advokat Jan Elgmark.

Fallet med den 14-åriga flickan har fått stor uppmärksamhet.

Flickan har berättat om ett års helvete då hon kallades för häxa av sin familj. Året var fyllt av andeutdrivningar, misshandel och kränkningar.

Hennes långa hår rakades av, hon tvingades fasta och brändes med heta knivar. Hon hölls isolerad från resten av familjen och låstes in i sitt rum med ett stort lås. Hon fick aldrig se på tv med de andra utan tvingades sitta på den inglasade balkongen med en egen tv – allt för att hon inte skulle smitta andra.

Men när rättegången i dag inleddes i Borås tingsrätt nekade de åtalade, flickans styvmamma, pappa och två pastorer, till brott.

”Har försökt ifrågasätta”

Flickans 37-åriga pappa var den enda som gjorde vissa medgivanden om att flickan faktiskt kan ha utsatts för en del av de saker hon berättat om.

Men han sa genom sin advokat att han värnar om sin dotter och inte själv gjort något av det han anklagas för.

I stället lade han skulden på sin hustru och på den manlige pastor i Borås som flickan säger utförde våldsamma andeutdrivningar på henne.

– Min klient har försökt att ifrågasätta varför man gjort som man gjort men blivit avfärdad och fått besked om att man gör detta för att dottern ville döda honom och att det var hennes fel att han inte , säger pappans advokat Jan Elgmark.

Styvmamman och pastorn sa enligt pappan till honom att det var dotterns fel att han varken hade körkort eller arbete.

Fallet med flickan uppdagades 2010 då socialtjänsten i Borås fick in flera anmälningar om att den unga flickan mådde dåligt och att hennes föräldrar tagit med henne till Skåne för att få hjälp att driva ut "onda andar" ur henne.

Men först i slutet av året polisanmäldes händelsen och flickans 37-årige pappan och 33-åriga styvmamma häktades i januari för bland annat grov fridskränkning och misshandel som ska ha pågått under år 2009 och 2010.

”Passivt accepterande”

Snart riktades misstankarna även mot två pastorer som ska ha hjälpt till att försöka driva andar ur flickan på våldsamma sätt.

Enligt åklagaren har familjen, som kommer från Kongo-Kinshasa, en kristen tro med inslag av folktro och där i deras hemland är det enligt rapporter vanligt att barn anklagas för häxeri. Sådana anklagelser leder ofta till att barnet kastas ut för ett liv på gatan, ibland till och med mördas de.

Men både åklagaren, den 14-åriga flickan och utredarna tror att fler kan vara drabbade här i Sverige.

– Det är många människor runt omkring som varit passivt accepterande i det här fallet, som om det vore sant att hon är en häxa. Och om det finns så många som tror på detta i lilla Borås undrar jag hur det ser ut i storstadsregionerna, säger Daniel Larsson.

Fler åtal kan vara att vänta i fallet. Det finns misstankar mot två medlemmar i den kontroversiella församlingen The River.

Tvingades bekänna sina synder

Flickan har berättat att hon även tagits med till församlingen The River i Borås där hon ska ha tvingats stå längst fram och erkänna sina "synder".

– Far i Jesu namn! Vi befaller! Ut ande, ut, ut! ropade församlingen.

Flickan, som hade tvingats fasta under en lång tid och som enligt skolsköterskan gick ner 8 kilo i vikt under våren 2010, föll ihop av utmattning och hennes byxor hasade ner och blottade hennes underliv. Allting filmades enligt flickan.

Mannen som höll i kameran menar dock att filmen försvann när hans hårdisk kraschade.

Rättegången fortsätter på onsdag. Då ska de inspelade förhören med flickan spelas upp.

– Min klient mår efter omständigheterna bra men hon har klart påverkats av det hon varit med om. Men hon har det bra i den familj hon är nu, med en meningsfull fritid och skola, säger advokat Malin Rosenfeldt, särskild företrädare för flickan. 

ANNONS

De nya Muminmuggarna ABC finns nu att förhandsboka hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert: