Sommestad säger nej till Ahlin i partitoppen

Anledning: anklagelser om sexuella trakasserier

Urban Ahlin väntas väljas till ett nytt toppjobb inom Socialdemokraterna.

Men S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad säger nej.

Anledningen: anklagelser om sexuella trakasserier.

I eftermiddag väntas den socialdemokratiska riksdagsgruppen välja Urban Ahlin till ny gruppsekreterare. Det är en tung post som kan bli ännu tyngre på fredag när VU väntas utse honom till biträdande partisekreterare. Därmed blir han adjungerad till partiets högsta ledning, det verkställande utskottet.

Ska ha skickat sex-sms

Utnämnandet har redan väckt starka känslor. För ett drygt år sedan kunde Aftonbladet avslöja att Urban Ahlin anklagats för sexuella trakasserier. Anklagelserna gällde löften om bättre jobb i utbyte mot sexuella tjänster och sms med sexuellt innehåll.

Urban Ahlin förnekade allt och kvinnan omplacerades.

Men Lena Sommestad, ordförande för S-kvinnor, anser att valet av Urban Ahlin är negativt för partiet.

– Sexuella trakasserier är en allvarlig sak och det hade varit skönt att slippa sådana diskussioner. Det är en förtroendefråga. Men det är inte S-kvinnors sak, säger hon till Aftonbladet..

"Ny Pär Nuder"

Skälet till att Håkan Juholt ändå vill ha Urban Ahlin är enligt en S-källa enkelt - han vill ha en lojal vapendragare vid sin sida.

– Urban blir vad Pär Nuder var för Göran Persson, säger källan till Aftonbladet.

Varken Urban Ahlin eller Håkan Juholt har kunnat nås för en kommentar.

– Han sitter helt ärligt i möten hela dagen, så han har inte möjlighet att kommentera just nu, säger partiets presschef Fredrik Kornebäck.

Posten som gruppsekreterare brukar gå till en tjänsteman. Att nu en politiker får jobbet tolkas enligt S-källan som att Håkan Juholt vill kontrollera gruppledaren Carina Moberg. Hon stack ut hakan när hon dömde ut Juholts skuggbudget i ett mejl till riksdagsgruppen. Blir Ahlin även biträdande partisekreterare har Juholt skärpt sin kontroll även över partiet, enligt källan.

Publisert: