Nyheter

Mellin: Partiledningen måste ta sitt ansvar

Av: 

Pär Karlsson

”Har sovit gott” Håkan Juholt anlände till S högkvarter strax före klockan nio i morse. I dag fortsätter VU-mötet.
”Har sovit gott” Håkan Juholt anlände till S högkvarter strax före klockan nio i morse. I dag fortsätter VU-mötet.

NYHETER

Flera S-distrikt kräver nu öppet Håkan Juholts avgång.

Men enligt Lena Mellin, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator, är det i händerna på partiets mäktiga verkställande utskott som avgörandet ligger.

– Nu måste partiledningen ta sitt ansvar, säger hon.

Medan Håkan Juholt sitter i krismöte på S-högkvarteret på Sveavägen 68 i Stockholm så har nu flera av partiets distrikt gått ut och öppet krävt hans avgång. På sina hemsidor har distrikten i Örebro och Västmanland skrivit att det vill se Juholt gå, och enligt vad Ekot erfar har distriktet i Sörmland krävt samma sak. Samtidigt har flera distrikt också gått ut och sagt att de vill att S-ledaren sitter kvar, bland annat hans hemdistrikt Kalmar.

Lena Mellin, Aftonbladets inrikespolitiska kommentator, vad betyder det här för Håkan Juholt?

– Han kris fördjupas, helt enkelt. Men det är partiets yttersta ledning som håller i taktpinnen, det spelar inte så stor roll vad distrikten säger. Nu måste partiledningen ta sitt ansvar.

Om han skulle sitta kvar, vad innebär det att så många i hans parti har krävt hans avgång?

– Hans ställning är underminerad. Västmanland, som kräver hans avgång, är Sven-Erik Österbergs hemdistrikt. Han sitter i VU. I längden är det inte hållbart för Håkan Juholt.

Juholt säger att hans förtroende inte diskuteras på mötet, medan flera andra VU-ledamöter säger motsatsen. Varför gör Juholt som han gör?

– Jag tycker han säger ungefär samma sak som de andra men på ett annat sätt. Han pratar om att de diskuterar hur Socialdemokraterna ska börja fungera som parti och det inbegriper självklart hans egen roll.

Juholt har själv sagt att han levt med en mikrofon under hakan i tre-fyra månader. Hur orkar han?

– Det är nog därför han begår nya misstag, han hinner aldrig sätta sig ned och tänka igenom politiken. Men det är han själv som väljer att uttala sig. Socialdemokraternas stab har bestämt att de ska ransonera hans uttalanden i media, men det har inte fungerat. Om du pratar med alla hela tiden hinner du inte tänka, det är därför felen fortsätter att komma. Som ledare är det väldigt viktigt att skapa sig sin egen tid för att tänka ut sitt nästa drag.

Kommer han att avgå, tror du?

– Jag har svårt att tro att Håkan Juholt kommer att leda Socialdemokraterna i 2014 års valrörelse. Sedan kan man göra pinan kort eller förlänga den. Det är det val som partiledningen står inför. Att komma tillbaka från det här bottenläget som Juholt befinner sig i är verkligen jättesvårt.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert: