Ingen nåd av Nuder

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson, Elisabeth Marmorstein

NYHETER

Tidigare finansministerns uppdrag: Få Håkan Juholt att avgå frivilligt

Foto: Urban Andersson
Håkan Juholt fick lyckönskningar av Pär Nuder i mars förra året. I går kallade en pressad Juholt på sin vän för att få stöd.

När läget var som värst kallades den tidigare finansministern Pär Nuder in till VU-mötet.

I en och en halv timme satt han ensam med Håkan Juholt.

Enligt Aftonbladets källor var hans uppdrag att få partiledaren att avgå frivilligt.

Foto: LÄSARBILD
UTE I KYLAN Håkan Juholt och Carin Jämtin i ett möte på utomhusterrassen på högkvarteret på Sveavägen mitt under pågående VU-förhandlingar. Håkan Juholt fick fortsätta att strida för sitt jobb. Senare mötte Carin Jämtin pressen och meddelade att VU har fortsatt förtroende för honom. Håkan Juholt smet ut bakvägen för att åka hem till Oskarshamn.

När Håkan Juholt lämnade Socialdemokraternas partihögkvarter sent i förrgår kväll var han fortfarande osäker på sin politiska framtid. Enligt Aftonbladets källor hade VU-ledamöterna Sven-Erik Österberg och Elvy Söderström, med stöd av sina distrikt, slagit fast att han måste avgå. Men Heléne Fritzon från Skåne kämpade stenhårt för att han skulle få sitta kvar.

Försökte stärka laget

Övriga ledamöter hade inte satt ner foten.

– Håkan hade inte riktigt gett upp då. Flera ledamöter hade ännu inte uttalat var de stod, säger en källa till Aftonbladet.

Under de senaste veckorna har Juholt arbetat med att stärka sitt lag. Bland annat har Urban Ahlin utsetts till gruppsekreterare. Tanken var att Juholts vapendragare Ahlin också skulle väljas till biträdande partisekreterare i går. Men så blev det inte.

Håkan Juholt själv ville fortsätta kämpa. Att tvingas bort efter så kort tid som partiledare var mardrömslikt.

Därför klamrade han sig fast vid de distrikt som öppet deklarerade sitt stöd för honom, enligt Aftonbladets källor. Håkan Juholt slog upprepade gånger fast att han är omtyckt ute i landet, inte minst efter ”Förlåt mig-turnén”. Enligt hans egna beräkningar skulle han få stöd av en majoritet av ombuden på en kongress.

Offentlig avrättning

Att fälla honom i det läget skulle likna en offentlig avrättning och leda till total splittring i partiet. Det var ledamöterna i VU smärtsamt medvetna om.

Då kallades Pär Nuder in, en person som Håkan Juholt respekterar och som han ville se som Mona Sahlins efterträdare.

Enligt uppgift till Aftonbladet var den tidigare finansministern inkallad för att övertyga Håkan Juholt att han skulle avgå frivilligt.

I en och en halv timme satt han tillsammans med Juholt. Enligt S-källor handlade det om att få partiledaren att inse att loppet är kört. Det skulle även avvärja den mest akuta sprickan i partiet.

– Om partiordföranden själv kommit fram till att han måste avgå för partiets bästa är det ingen som ifrågasätter det. Då accepteras avgången, säger en initierad S-källa.

Håkan Juholt lämnade VU-mötet bakvägen. En halvtimme senare förklarade partisekreteraren Carin Jämtin vid en pressträff att VU fortfarande har förtroende för sin partiledare. Men slog samtidigt fast att S nu genomlider den värsta krisen i partiets historia.

I dag klockan 15 håller Håkan Juholt en pressträff i köpcentret Flanaden. Det mesta tyder på att det är där han ska meddela att han avgår.

Möter pressen i dag

– Det är skönare för honom att vara på hemmaplan bland de som backat upp honom mest, säger en S-källa.

Men det finns även uppgifter som pekar på att han sitter kvar. Då skulle Pär Nuder kunna få en rådgivande roll och vara den som ska försöka läka ihop partiet.