Nyheter

Branden på ryska atomubåten släckt

Av: 

TT

Mikael Löfström

NYHETER

Branden på den ryska atomubåten Jekaterinburg är släckt.

Enligt de ryska myndigheterna har ingen förhöjd radioaktiv strålning uppmätts men sju personer fördes till sjukhus och flera besättningsmän var kvar i ubåten under släckningsarbetet.

På torsdagen utbröt en stor brand på ubåten, som låg för reparation i en torrdocka på ett varv i hamnen Roslyakovo i Murmansk, 70 mil från Haparanda. Branden började i byggnadsställningarna runt båten och spred sig sedan till skrovet.

I flera timmar vattenbombade räddningsarbetarna ubåten och sedan sänktes den delvis i vatten.

Norska strålningsmyndigheter höll brandutvecklingen under noggrann uppsikt. Varvet i Murmansk ligger nära den norska gränsen.

– Vi är i fortlöpande kontakt med ryska myndigheter, och har rutiner på att ta alla såna här typer av av rykten allvarligt och att följa upp dem, säger Per Strand vid den norska statens strålningsmyndighet.

Ingen skadad

Enligt den ryska beredskapsmyndigheten har ingen människa skadats.

– Ingen har skadats och ingen radioaktiv läcka har skett, säger Irina Gretskaya, talesperson för ryska beredskapsmyndigheter.

Men enligt AP så fördes sju besättningsmän till sjukhus efter att ha andats in giftiga gaser och flera andra var kvar i ubåten under räddningsarbetet, som varade nio timmar innan man fick kontroll på situationen. Det finns inga uppgifter på om besättningsmännen hade beordrats att stanna kvar eller om de var instängda.

Tömts på kärnvapen

Enligt myndigheterna hade ubåten tömts på kärnvapen innan den lades i docka. De båda reaktorerna var avstängda. En brottsutredning har inletts med misstanke om att militär materiel skadats genom slarv, rapporterar Interfax.

Ubåten Jekaterinburg är en delta 4-klassad atombestyckad ubåt av typen K-84 från 1984. Den är normalt beväpnad med 16 stycken ballistiska atommissiler.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter