Fick ansiktet sönderslitet av apa - stämmer staten

Foto: Tre år efter attacken och otaliga operationer senare har Nashs vanställda ansikte åter fått mänsklig form. Men hon saknar känsel i delar av ansiktet, är helt blind och har bara ett finger kvar - en tumme på högerhanden.
NYHETER

Hennes ansikte slets sönder när vännens schimpans gick till brutal attack.

Tre år senare stämmer Charla Nash delstaten Connecticut på 150 miljoner dollar.

– Jag hoppas att det här aldrig händer någon annan. Det är inte trevligt, sade Nash när hon mötte reportrar vid rättssalen.

Olyckan inträffade i februari 2009 när Charla Nash skulle besöka sin vän och kollega Sandra Herold i Stamford, Connectictut.

Herold hade en ovanlig sambo - en 15-årig schimpanshane på 90 kilo vid namn Travis. De delade säng, åt middag vid samma bord och drack gärna ett glas vin tillsammans.

Svårt vanställd

Men den där februaridagen var det något som gick fruktansvärt snett. Travis gick till besinningslös attack mot Nash och bet och slet i henne.

Herold försökte stoppa sin apa med en kniv, men Travis backade först efter flera hugg. Då hade Nashs ansikte och händer redan slitits sönder och en ambulansman jämförde hennes utseende med "något som passerat en köttkvarn".

Tre år och otaliga operationer senare har Nashs vanställda ansikte åter fått mänsklig form. Men hon saknar känsel i delar av ansiktet, är helt blind och har bara ett finger kvar - en tumme på högerhanden. Hon har svårt att gå och prata och behöver ständig omvårdnad.

– Jag är trött. Jag är inte van vid att vara ute så mycket, sade hon enligt den lokala tidningen Hartford Courant.

– Det är svårt, men jag är tacksam att jag fortfarande är här.

Stämmer staten

Nu vill Nash stämma delstaten Connecticut eftersom hon menar att myndigheterna var medvetna om att Travis var farlig för allmänheten och därför borde ha plockats bort från sin ägare.

Han var aggressiv och hade vid flera tillfällen rymt från sin ägare. En myndighetsperson ska ha beskrivit situationen som "en olycka som väntar på att inträffa", efter att Travis löpt amok inne i Stamfords centrum.

Ett hinder återstår dock innan Nash får möta delstaten Connecticut i en rättegång - en rättskommissionär ska avgöra om delstaten kan ha skuld i fallet.

– Jag hoppas och ber att ledamoten ger mig min dag i rätten, sade hon i dag.

Men delstatens advokat menar att Travis aldrig hade skadat någon tidigare och yrkar på att fallet ska läggas ner direkt.