Skyldig till mord på Tova Moberg

NYHETER

Den åtalade 22-åringen är skyldig till mord på 19-åriga Tova Moberg, slår tingsrätten fast.

Han ska nu genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljden meddelas. Åklagaren har yrkat på livstids fängelse.

Foto: Mats Andersson/TT
22-åringen förs in till Hudiksvalls tingsrätt vid häktningsförhandlingarna.

Det besinningslösa våldet och hur kroppen har hanterats efter mordet är skäl som gör att mannen bör dömas till livstids fängelse om han bedöms frisk, anser åklagare Christer Sammens.

– Det han har utsatt den här flickan för är så pass omfattande våld. Hon har befunnit sig på en ödslig plats, helt chanslös att kunna freda sig, och där har han brutalt och hänsynslöst slagit henne, säger han till TT.

Inga spår

Mannen själv nekar till brott och hans advokat Bo Karlsson är kritisk till tingsrättens besked.

– Jag tycker att bedömningen är felaktig och att bevisen inte räcker för en fällande dom, säger advokat Bo Karlsson, till TT.

Inga spår från 22-åringen har hittats på den mördade unga kvinnans kropp.

– Det är klart att det skulle vara bättre om det funnits, men det finns så mycket annan bevisning som gör det helt uteslutet att det är någon annan, säger Christer Sammens.

Eldade kläder

Som exempel nämner han att föremål som använts under och efter mordet kommer från gården där mannen bor. Blodfläckar från Tova Moberg och släpspår har hittats på gårdsplanen.

– Det finns kläder eldade som tillhör den här mannen, hur han agerat, förbjudit folk att komma dit och hur han rört sig under natten – allt det här kan bara leda till den här slutsatsen att det är han, säger Christer Sammens.

Tova Moberg och 22-åringen hade under flera år haft en relation, och enligt åtalet har han vid upprepade tillfällen kränkt henne i syfte att "allvarligt skada hennes självkänsla" och "framkalla allvarlig fruktan för egen säkerhet".

Mannen ska bland annat ha dunkat hennes huvud i en vägg, begränsat hennes umgänge med kompisar, tagit strypgrepp och dödshotat henne. Han har även vid ett tillfälle talat om att dränka Tova Moberg. 22-åringen hade tidigare under året anmälts för att ha misshandlat henne.

Mordet på Tova Moberg i maj 2017 00:38
ARTIKELN HANDLAR OM