18-årig man döms för it-attacker mot storbanker

NYHETER

En 18-årig man i Växjö döms till villkorlig dom och samhällstjänst för it-attackerna mot Nordea och Swedbank hösten 2015.

Mannen döms för fyra så kallade ddos-attacker mot Nordea och Swedbank. Bankernas hemsidor låg nere i flera timmar. Han döms för grovt dataintrång till villkorlig dom och 140 timmars samhällstjänst.

Kammaråklagare Anna Svedin yrkade på villkorlig dom med tanke på hans låga ålder och att utredningen dragit ut på tiden. När attackerna utfördes var han bara 16 år.

– Det viktiga är snarare att visa att samhället kan utreda den här typen av brott och att det kommer en dom där det står att det är grovt dataintrång att angripa banker på det här sättet, säger hon till TT.

Bevisningen består av ip-nummer, sökhistorik, loggar och skärmdumpar.

Enligt åklagaren tyder mycket på att han utfört ytterligare 2 400 attacker, skriver TT.

I dag har den åtalade hunnit fylla 18 år. Han erkänner att han försökte genomföra överbelastningsattacker, men hävdar att han inte hade tillgång till så stor datakraft att han ensam kunde orsaka att bankernas hemsidor gick ner. Den åtalades hypotes är att andra personer attackerade bankerna samtidigt.

– Han hade tillskansat sig viss kunskap om den här typen av teknik och ville visa att han kunde. Han ville växa i andras ögon, man tävlade lite grann med varandra om att vara bäst. Han känner själv att det här är pinsamt i efterhand, att det var barnsligt och oförståndigt. Han drogs med i en karusell helt enkelt, säger hans advokat Gunnar Larsson till TT.

I en tidigare intervju med Aftonbladet har 18-åringen berättat om hur han och vännerna tänkte kring angreppen.

– De gör det ju bara för att det är kul liksom. Men jag tänkte aldrig att det skulle vara nere så länge och bli så stort, sa han.

– Jag var ung och dum. Vi kollade mycket på svenska sidor som kunde få uppmärksamhet och då såg vi att det var väldigt lätt att ta ner Nordea och Swedbank. Då testade vi det, och det funkade.

DAGENS FEM RUBRIKER 00:44