Obama får (kanske) komma på bröllopet

Prins Harry fick den första stora intervjun med ex-presidenten

avChristina Nordh

Foto: CHRIS DONOVAN/AP TT NYHETSBYRÅN
BUNDIS Det är ingen hemlighet att Barack Obama och prins Harry kommer väl överens. De möttes under välgörenhetseventet Invictus Games som prins Harry startat.

Brittiska regeringens mardröm: Obama på bröllopet i maj. Men inte Trump.
Själv skrattar prins Harry bara retfullt och säger:
– Vem vet om han blir bjuden eller inte? Vi har inte ens satt ihop gästlistan.

En högt uppsatt regeringskälla säger att den brittiska regeringen har vädjat till Harry att inte bjuda Obama. Man fasar för att det skulle försämra relationen till president Donald Trump ytterligare.

Den amerikanske presidenten, som aldrig försitter ett tillfälle att ge sin företrädare en känga, fruktas bli rasande om Obama blir inbjuden till det stundande prinsbröllopet och inte han.

”Kan reagera negativt”

Regeringskällor menar att det kommer att bli omöjligt för premiärminister May att ha meningsfulla samtal med Donald Trump.
– Trump kan reagera negativt om paret Obama går på ett kungligt bröllop innan han själv fått en chans att träffa drottningen, säger en högt uppsatt regeringskälla till tidningen The Sun.

Foto: MANDEL NGAN/AFP
Trump kan bli utan inbjudan till prinsbröllopet nästa år.


Prins Harry lyckades få den första stora intervjun med sin nya polare Barack Obama efter hans presidenttid. De träffades på välgörenhetseventet Invictus Games, som prins Harry startade 2014.
Under BBC-intervjun, som sändes i brittisk radio i går, uppmanade Obama bland annat världens ledare att ta ansvar i sociala medier, utan att nämna sin efterträdare Donald Trump vid namn.
– En av farorna med nätet är att människor kan ha helt olika verkligheter, säger han till prins Harry i BBC Radio 4:s Today.
– Sociala medier är ett kraftfullt verktyg för människor med gemensamma intressen att mötas och komma i kontakt. Men på internet blir allting förenklat och när du träffas ansikte mot ansikte blir det tydligt att det är mer komplicerat än så, säger den förre presidenten.

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN
Prins Harry var gästredaktör för ett radioprogram på BBC. Under programmet sändes hans intervju med Barack Obama.

”Min största bedrift”

Obama berättar i programmet att det är en befrielse att kunna sova längre och umgås mer med familjen.
Barack Obama säger att sjukvårdsreformen – Obamacare – är en av hans största bedrifter.
– Vilken enorm välsignelse det är att kunna säga att 20 miljoner amerikaner som tidigare inte hade en sjukvårdsförsäkring har det i dag.

Foto: CHRIS JACKSON/GETTY IMAGES
Det blivande äkta paret visade sig den 27 november i år i The Sunken garden på Kensington Palace efter att ha förlovat sig.

PRINS HARRY: MEGHAN SMÄLTE IN DIREKT

33-årige prins Harry, nummer fem i den brittiska tronföljden, har hittat lyckan i sin fästmö, den amerikanska skådespelaren Meghan Markle, 36.
Meghan tog ännu ett steg närmare den kungliga familjen när hon firade jul med sin blivande svåger och svägerska, prins William och hans Kate. Prins Harry berättade att de ”sprungit runt med barnen”.
– Nu fick Meghan fira jul med en familj hon själv aldrig haft. Vi hade en fantastisk jul! Hon smälte in direkt i familjen.

Meghan var också närvarande vid kungafamiljens traditionella gudstjänst i Sandringham. Hon gick arm i arm med sin blivande make och gjorde glada grimaser mot fotograferna.
Paret träffades genom gemensamma vänner i London sommaren 2016, i november samma år bekräftade prins Harry att de var ett par. Den 27 november meddelade det brittiska hovet i ett uttalande från Clarence House att de förlovade sig ”tidigare i november.

Om knappt ett halvår, den 19 maj 2018, ringer bröllopsklockorna i St George’s Chapel på Windsor Castle.

Foto: ADRIAN DENNIS/AFP
Meghan Markle följde med kungafamiljen på julgudstjänst i St Mary Magdalene-kyrkan i Sandringham.
ARTIKELN HANDLAR OM

Bröllop

Jul

Radio

BBC