Fyrverkerier

De byter ut nyårsraketerna – för djurens skull

Av: 

TT-Aftonbladet

Hundar och hästar blir lätt rädda för fyrverkerier. Arkivbild.
Hundar och hästar blir lätt rädda för fyrverkerier. Arkivbild.

NYHETER

Flera kommuner i Sverige ställer in sina nyårsfyrverkerier i år. I stället byts pangandet ut mot en tyst lasershow – för att inte skrämma djuren.

Boden är en av kommunerna som byter ut raketerna, efter önskemål från sina medborgare.

– Det är många hundar och hästar som kan bli rädda av ljudet från fyrverkerierna. Och sedan skräpar de ju ner, det är inte så miljövänligt, säger kommunalrådet Catarina Ask (MP) till P4 Norrbotten.

Även i Lidköping och Linköping ersätter en lasershow de kommunala fyrverkerierna.

"Heta debatter"

I Lidköping kostade det sex minuter långa skjutandet förra året 150 000 kronor. Lasershowen blir tio minuter lång och kostar 200 000 kronor – men kommer att visas även på nyårsdagen, skriver SVT Väst.

– Efter heta debatter de senaste åren kring fyrverkeriernas vara eller icke vara vill vi testa andra alternativ och sedan utvärdera, säger arrangören Anna Ohlin Ek till Lidköpingsnytt.

De flesta i kommunen uppges vara positiva till att en lång tradition nu bryts.

I Växjö är nyårsraketer och andra fyrverkerier bannlysta sedan 2015, också av miljöskäl och för att skydda djuren. Där föreslår Vänsterpartiet att man ska införa en lasershow istället.

Kennelklubben jublar

– Jag har sett hur mycket det har uppskattats av de kommuner som har genomfört det här. Det är bara positivt och inte dyrare, säger Eva-Britt Svensson (V) till SVT Småland.

Svenska Kennelklubben är positiv till att flera kommuner undviker fyrverkerier.

– Jag tycker att det här är ett mycket bra beslut. Det är massvis med hundar och hundägare som varje år mår jättedåligt av fyrverkeriskjutandet, säger talespersonen Hans Rosenberg, till DN.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sänk din elkostnad - byt till ett smart elavtal, i en app, helt utan bindningstid. Nu 6 månader utan fast avgift via denna länk. Ange kod: godafton

Greenely.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Fyrverkerier

ÄMNEN I ARTIKELN

Fyrverkerier

Hundar

Boden

Lidköping

Linköping