Arlandapolisen utrustas med tyngre vapen

1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Polisen på Arlanda kommer att utrustas med MP5:or.
NYHETER

Från och med i dag utrustas polisen på Arlanda med mp5:or, ett förstärkningsvapen som är mer kraftfullt än de som tidigare använts.

– Vi vill öka vår förmåga vid ett påbörjat angrepp, när det väl händer går det fort, säger Lisa Ström, chef på gränspolisen region Stockholm.

Som en förebyggande åtgärd vid ett eventuellt terrorattentat så utrustas Arlandapolisen från och med i dag med mp5:or.

– Vi har fattat ett beslut att det är okej att bära mp5:or som är ett förstärkningsvapen, säger Lisa Ström, chef på gränspolisen i Stockholm.

Anledningen är de senaste årens terrorattentat där flygplatser ofta har varit måltavlor.

”Fler terrordåd”

– Vi inför det här på grund av hur det ser ut i Europa. Det har ju varit fler terrordåd just på storflygplatser under senare år, säger Lisa Ström.

Hon menar att lärdomen polisen har dragit efter utvärderingar av polisens arbete vid terrordåd är att det ofta går så fort att man inte har hunnit få förstärkning i tid.

– Utvärderingen från dessa terrorhändelser och även attentatet i Stockholm visar att det här går väldigt snabbt när det väl händer. Det är helt enkelt för att kunna öka vår förmåga mot ett påbörjat angrepp.

Ingen förstärkt hotbild

Hon är tydlig med att det inte finns en förstärkt hotbild mot Arlanda.

– Det finns inga förändrade terrorhot. Vi har skaffat utrustning och utbildning bland vår personal, det är det enda.

Enligt Lisa Ström finns det inga risker med att polisen nu bär mycket tyngre vapen än sig sauer-pistolerna man tidigare har använt.

– Vi gör alltid riskbedömningar och det finns inga risker i och med detta. Det är ett beslut om bärande och inget annat.

Tidslinje: Terrorattacken i Stockholm 2017 00:40
ARTIKELN HANDLAR OM