Kärlekskrank varg - mitt i Stockholm

Experten: Vargen var troligen på jakt efter en partner

Vargen skulle norrut - men Stockholm låg i vägen.

Strunt i det, tänkte vargen och sprang rakt genom stan och ut på andra sidan.

- Den gick väl vilse. När den väl hamnat på Söder var den tvungen att fortsätta, säger vargexperten Anders Wiklund som följde djuret med bedövningsbössan i hand.

Ensamvarg på sightseeing "Vargen letade nog efter en partner och gick vilse upp på Söder. Som tur var klarade den sig tvärsigenom stan utan att jag behövde använda bedövningsgeväret" säger Anders Wiklund, vargexpert på Skansen.
Ensamvarg på sightseeing "Vargen letade nog efter en partner och gick vilse upp på Söder. Som tur var klarade den sig tvärsigenom stan utan att jag behövde använda bedövningsgeväret" säger Anders Wiklund, vargexpert på Skansen.

De första rapporterna kom redan vid niotiden i förrgår kväll: en varg vid Krusboda på Tyresö.

Polisen var först skeptisk till uppgiften. Men larmen blev alltfler ju närmare vargen kom Stockholms innerstad.

När det stod klart att den lyckats ta sig in på Söder och setts i norra Hammarbyhamnen tog polisen upp jakten.

Tog Västerbron till S:t Göran

- Det är inte helt ovanligt med vargar i våra trakter men att någon skulle ta sig tvärs genom stan har jag aldrig hört talas om tidigare, säger Anders Wiklund, vargexpert på Skansen som tillkallats för att skjuta vargen med bedövningspil.

Enligt de observationer som gjorts tog den sig till Södersjukhuset, genom Tantolunden och över Västerbron till S:t Görans sjukhus. Sedan vidare till Solna och Tomteboda postterminal där den sågs jaga en vildkanin. Polisjakten tog slut när den försvann in i skogen vid Järvafältet.

- Som närmast var jag cirka sex meter. Vargen var troligen inte mer än tre, fyra år gammal och på jakt efter en partner, säger Anders Wiklund som inte fick skottläge med bedövningsgeväret.

Tog sig oskadd genom stan

- Ett tag var jag rädd att den skulle bli påkörd. Det var väldigt skönt när den sprang oskadd in i skogen på andra sidan stan, säger han.

Enligt Anders Wiklund är vargar mycket rörliga djur som ofta vandrar långa sträckor för att hitta en partner. Ungarna stannar hos sina föräldrar i ett par år men blir sedan utstötta för att bilda egna flockar.

Aftonbladet måndag:

80 vargar i Sverige

Olle Castelius

Publisert: