Man gripen för mordet på Zaida Catalán

Av: Josefin Silverberg, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

En person har gripits misstänkt för mordet på den svenska FN-medarbetaren Zaida Catalán, meddelar kongolesiska myndigheter.

Byledaren Constantin Tshidime Bulabula anklagas för att ha beordrat mordet på Catalán och hennes amerikanska kollega Michael Sharp.

Byledaren Constantin Tshidime Bulabula arresterades under lördagen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Anthony Mualushayi, talesperson för militären säger till nyhetsbyrån AFP att mannen, som är chef över en by strax söder om platsen där FN-medarbetarna Catalán och Sharp hittades mördade, arresterades 10 mil från sitt hem.

Den misstänkta mannen som ska pekats ut tidigt av kongolesiska myndigheter ha nu förts till  Kananga  rapporterar AFP.

Ytterligare en misstänkt, Tresor Mputu, har förts till Kananga, säger Anthony Mualushayi.

Kidnappades och mördades i mars

Zaida Catalán och Michael Sharp befann sig i Kasaï-provinsen i Kongo-Kinshasa i mars i år för att dokumentera brott mot mänskliga rättigheter för FN. 12 mars kidnappades de tillsammans med fyra kongoleser.

Den 27 mars hittades Catalán, Sharp och en tolk döda.

I oktober uttalade sig den svenska åklagarkammaren om att personer nära knutna till regimen kan ha koppling till morden och både regeringen liksom Zaida Cataláns familj kräver att FN tillsätter en oberoende brottsutredning. Detta har hittills inte skett. Även amerikanska myndigheter utreder morden.

Minst nio personer har tidigare gripits misstänkta för att vara inblandade i morden.

Reseorganisatör jobbade för säkerhetstjänsten

Aftonbladet har granskat mordutredningen som kantas av frågetecken. Under december har nya uppgifter har framkommit om att minst en person som hjälpte till att organisera resan till Kasaï-provinsen hade kontakt med säkerhetstjänsten.

I sitt jultal hyllade utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) Zaida Catalan som han lärt känna under de år de tillsammans var språkrör för Grön Ungdom. Han prisade både hennes gärning inom politiken och hennes internationella arbete.

– En kongolesisk milisledare dömdes för fruktansvärda brott, massvåldtäkter av små barn och andra krigsbrott. Domen kom bland annat utifrån bevis som samlats av den expertgrupp som Zaida arbetade i, sade MP-språkröret i sitt jultal.

Publicerad:

LÄS VIDARE