Nyheter

Historiker som forskat kring Stalineran släppt

Av: 

TT

NYHETER

Den ansedde ryske aktivisten Jurij Dmitrijev som undersökt massgravar från Stalintiden, har släppts efter mer än ett år i häkte.

Dmitrijev greps i slutet av 2016, anklagad för att ha tagit barnpornografiska bilder av sin adoptivdotter. Han har belagts med reseförbud och är fortsatt misstänkt. Historikern, som nekar till anklagelserna, riskerar upp till 15 års fängelse om han döms.

Hans advokat ser dock frigivningen som ett tecken på att åklagarnas bevis är svaga, eftersom ryska domstolar sällan släpper misstänkta ur häktet före rättegång.

Dmitrijev tackar för allt stöd han fått under tiden i häktet.

– Jag förstod att det skulle bli svårt för min familj och mig att vinna över systemet, säger han i en videosänt budskap från hemmet i Petrozavodsk.

Dmitrijev leder människorättsgruppen Memorial i ryska Karelen. Han har i flera årtionden lokaliserat och grävt ut massgravar med offer för summariska avrättningar under Stalinepoken.

Hans anhängare anser att åtalet mot honom är ett försök av myndigheterna att sätta munkavle på den frispråkige historikern som dragit internationell uppmärksamhet till ett av de mörkaste kapitlen i Rysslands historia.

ANNONS

MORS DAG-BUKETT; Låt våra florister hjälpa dig att uppvakta och överraska - enklare kan det inte bli!

Extern länk från Interflora SE

Beställ nu

Publisert: