Boris Johnson

Mystisk mumie var släkt med ministern

Av: 

Benjamin Ekroth

Den mumifierade kvinnan ­hittades 1975 i Basel i Schweiz. Nu kan forskarna avslöja att hon är gammelgammel­mormor till ­Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.
Den mumifierade kvinnan ­hittades 1975 i Basel i Schweiz. Nu kan forskarna avslöja att hon är gammelgammel­mormor till ­Storbritanniens utrikesminister Boris Johnson.

NYHETER

Mysteriet med den mumifierade kvinnan i Schweiz är löst.

Hon dog i syfilis och är släkt med brittiska ­ministern Boris Johnson.

”Mycket glad att höra om min framlidna urmoder”, skriver han på Twitter.

Den mumifierade kvinnans identitet har gäckat forskarna i över 40 år, ända sedan hon hittades 1975, skriver BBC.

Indränkt i kvicksilver

Kroppen upptäcktes när en flera hundra år gammal kyrka i Basel i Schweiz ­skulle renoveras. Kvinnan var begravd alldeles framför altaret. Platsen, och det faktum att hon var välklädd, tydde på att hon var för­mögen.

Att kroppen är så välbevarad beror på att den är ­in­dränkt i kvicksilver. Det var tidigare en vanlig, men oftast dödlig, behandling mot syfilis.

Vårdade syfilissjuka

Samtidigt saknades en gravsten. Förra året stötte forskare dock på historiska dokument i ett tidigare okänt arkiv. Utifrån dokumenten antog de att kvinnan härstammade från den välbärgade Baselfamiljen Bischoff. 

Med modern teknik kunde dna säkras från kvinnans ena stortå. Resultaten var entydiga: med 99,8 procents sannolikhet är kvinnan släkt med i dag levande Bischoff-ättlingar, skriver BBC.

Till slut kom forskarna fram till att mumien var kvarlevorna av Anna Catharina Bischoff som dog 1787, 68 år gammal. Hon arbetade med att vårda syfilis­patienter. Hennes syfilis var troligen resultatet av det.

Anna Catharinas ena dotter gifte sig med adelsmannen Christian Hubert Baron Pfeffel von Kriegelstein. Sju generationer senare dyker en viss Boris Johnson upp, Storbritanniens utrikes­minister. Han har, för BBC, beskrivit familjen Pfeffel som ”förnäma sprättar”.

Glad minister

Johnson har nu visat sig vara förtjust över kopplingen till den tidigare så gåtfulla mumien i Basel.

”Mycket glad att höra om min framlidna urmoder. En pionjär inom sexualupplysningen. Mycket stolt”, twittrade han i torsdags.

ANNONS EXTERN LÄNK

Har du Covid-19? Få svar snabbt med enkelt hemmatest – beställ här

Quicktest

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya fyndet: 8 mumier – 3 500 år gamla

ÄMNEN I ARTIKELN

Boris Johnson

Historia