Ett land täckt av mobilmaster

Publicerad:
Uppdaterad:

Om två år ska hela Sverige vara täckt av tredje generationens mobilnät.

Hittills är det bara i Nässjö som privatpersoner lyckats övertyga de styrande att inrätta strålningsfria zoner. Aftonbladet har kartlagt vilken hänsyn kommunerna tar till personer som är rädda för strålningen från masterna.

Göteborg: Länsstyrelsen gick i fjol emot kommunens beslut och gav bygglov till Telias mastbygge. En elöverkänslig familj överklagade till regeringen men fick inget gehör. Inga planer på strålningsfria zoner finns.

"Vi väntar oss en anstormning"

Hittills har bara tre bygglovsansökningar för antenner kommit in.

- Vi förväntar oss en anstormning. Det kan handla om upp 115-120 antennplatser för ett enda system, säger Sven-Olof Ohlsson, arkitekt på stadsbyggnadskontoret som leder en nybildad "mastgrupp".

Norrköping: Hälsoskyddsnämnden säger sig vilja ha zoner med lågfrekvent strålning - men gav i veckan ändå bygglov till en 72 meter hög mast. Länsstyrelsen hade ändå godkänt masten, motiverade nämnden.

Situationen är likadan i hela landet. Enda möjligheten att få en mast stoppad är om den stör rent visuellt. Europolitan tvingades exempelvis leta ny plats för sin mast söder om Rättvik eftersom den störde utsikten.

Vill täcka staden i ett rutnät

Malmö: Hur staden kommer att se ut när 3G-nätet är utbyggt oroar Anna Hansson, arkitekt på stadens stadsbyggnadskontor.

- Vi har fått klartecken på att vi ska få in 94 ansökningar bara från en operatör.

Hon säger att operatörerna vill täcka staden i ett rutnät och sätta upp master i lågbebyggda områden, inklusive Malmös centrala delar där villaområdena är många. Malmö har inga planer på strålningsfria zoner.

Dalarna: Förra året fick Tele2 bygglov för en mast i Rättvik. Trots klagomål från en närboende elöverkänslig kvinna stod beslutet fast. Miljö- och plannämnden nöjde sig med att undersöka var en frizon skulle vara möjlig.

- Det är svårt att hitta en sån plats, säger en tjänsteman.

Tillfälliga provanläggningar

Stockholm: Politikerna har sagt nej till strålningsfria zoner. I huvudstaden finns inte ens byggnadslovsplikt för mobilantenner. Politikerna har tillsammans med de stora operatörerna tagit fram en slags riktlinjer för utbyggnaden, men kommunen får aldrig reda på om och exakt var mindre antenner och basstationer placerats ut.

Ericsson har fått tillstånd att sätta ut tillfälliga provanläggningar. Aivo Rander är bygglovshandläggare på stadsbyggnadskontoret:

- Jag hoppas verkligen inte att det blir som i Malmö.

Kritikerna: En onödig mångmiljard- investering

Forskningen är fortfarande oense - farlig eller ofarlig strålning

Peter Grensund

Publicerad: