Sjukhus beskylls för falska incestanklagelser

Advokaten: Påverkad av droger förmåddes dottern att peka ut pappan

Pappan åtalades för att under 14 års tid utsatt sin dotter för tortyrliknande sexövergrepp och dessutom ska han ha ”lånat ut” flickan till manliga bekanta.

Nu anklagar flickan de ansvariga vid Karolinska sjukhuset för att ha drogat henne med mediciner och förmått henne att hitta på anklagelserna.

– Mannen är friad från alla anklagelser, säger flickans advokat Lena Feuk.

Advokat Lena Feuk vill inte kommentera de tvära vändningen i incestfallet, eller den hårda kritik som riktas mot ansvarig personal vid Karolinska sjukhuset. Men i en skrivelse till åklagarmyndigheten i Stockholm skriver hon: ”brottsanklagelsernas uppkomst är att målsägaren under medicinering och i ett mycket utsatt läge på Karolinska sjukhuset upplevt stark och riktad påverkan att framföra grundlösa sexualbrottsanklagelser”.

Åtalet lades ner

Brevet är skrivet i februari och ledde till att åtalet mot pappan lades ned. Mannens försvarare, advokat Per Samuelsson, lyckades dessutom få till en friande dom, som förhindrar att målet tas upp igen i framtiden. Den friande domen föll i förra veckan.

– Sjukhuspersonalen har utsatt flickan för direkt påverkan, och det har skett då flickan varit djupt påverkad av mediciner. Att den här typen av fruktansvärda historier kan växa fram i vårdapparaten är orimligt, säger advokat Samuelsson.

Han betonar att anklagelserna mot sjukhuset kommer från flickan och hennes advokat och anser nu att Socialstyrelsen borde gripa in och se över hur ärendet har hanterats.

Tog tillbaka anklagelser

Det var i september i fjol som mannen åtalades och därmed rullades incesthistorien även upp i medierna. Pappan anklagades för en rad grova sexövergrepp mot sin minderåriga dotter. I övergreppen, som skulle ha pågått i 14 års tid, påstods även andra män ha deltagit.

Flickan, som i dag är i 20-årsåldern, tog tillbaka sina anklagelser innan rättegången hade påbörjats.

– Vi är inne i en väldigt känslig situation. Men helt klart är att man bör se över hur ansvarig läkare och vårdande personal har skött det här, säger Samuelsson.

Advokaten förtegen

Advokat Lena Feuk är ännu mer förtegen.

Ni beskyller sjukhusets ansvariga för att ha pressat fram en falsk incestanklagelse?

– Jag kan tyvärr inte kommentera detta. Jag har bara framfört flickans åsikter, säger hon.

Aftonbladet.se har sökt ansvarig läkare vid den avdelning där flickan vårdades, dock utan att lyckas.

Claes Thunblad

Publisert: