Misshandlad av tjuvfiskare

Tillsynsmannen Kerry ger sig inte - trots allt våld

Han slåss för stockholmarnas lagliga rätt till fritt fiske, men tjuvfiskarna slår tillbaka.

Med knytnävar och kniv.

Två gånger de senaste veckorna har tillsynsmannen misshandlats.

tjuvfiskare skyr inga medel Att stoppa tjuvfiskare är ett tufft jobb. Det har Kerry Jonsson fått erfara. Två gånger på kort tid har han blivit misshandlad när han försökt stoppa tjuvfiskare - både av knytnävar och knivar.
tjuvfiskare skyr inga medel Att stoppa tjuvfiskare är ett tufft jobb. Det har Kerry Jonsson fått erfara. Två gånger på kort tid har han blivit misshandlad när han försökt stoppa tjuvfiskare - både av knytnävar och knivar.

På kajen nedanför Riksdagshuset knäckte en tjuvfiskare Kerry Jonssons revben.

Under årets första sex månader får vem som helst fiska här, men sedan en drygt en månad gäller fiskeförbud längs en 20 meter lång sträcka. När Kerry Jonsson närmade sig tjuvfiskaren och ville beslagta hans kastspö, blev mannen vansinnig.

- Han hotade att kasta mig i vattnet och slog mig kraftigt. Sedan försvann han innan polisen hann fram.

Kerry Jonsson har blivit misshandlad nio gånger under sina tio år som tillsynsman för fisket i Stockholm.

- Det har bara hänt de senaste fyra åren, och nu har det hänt två gånger på ett par veckor. Jag har blivit lite försiktigare på sistone och ger mig inte ut sent på kvällen eftersom jag arbetar ensam. Men jag tar alltid hunden med mig.

Tjuvfiskaren greps av polis

Senast Kerry Jonsson blev misshandlad kunde tjuvfiskaren gripas av polisen. Det är nu en vecka sedan Kerry ertappade mannen med att lägga ut nät i Brunnsviken vid Bergshamra.

- Först kom han emot mig med kniv. Sedan lyfte han upp mig i luften och knuffade mig nedför en slänt.

Kerry Jonsson har också blivit hotad till livet. Men han tänker inte sluta som tillsynsman.

- Jag ger mig inte så lätt. Jag gör det här arbetet ideellt för att fisket ska ha en framtid i Stockholm. Det är unikt att man kan fiska mitt i stan och jag vill att den rätten ska finnas kvar. De allra flesta sköter sig exemplariskt och håller sig till de regler som gäller. Det är bara en liten grupp som trotsar förbuden.

Sjöpolisen säger sig vara beroende av tillsynsmännen.

- Egentligen är det bara när fisketillsynsmännen varit ute som vi kunnat ta in tjuvfiskarna till förhör. Vi känner till att hot och misshandel förekommer, säger Jan-Erik Andersson, utredare på sjöpolisen.

Hanna Wallerman

Publisert: