En vecka efter tragedin – Bjärredsbor vill ha svar

BJÄRRED. Det är ännu ett mysterium vad som hände i familjen som hittades död i villan i Bjärred.

I det lilla samhället råder sorg, och många frågar sig om tragedin kunde ha stoppats.

– Jag tycker att skolledningen skulle ha gjort en orosanmälan. Då kanske föräldrarna hade fått hjälp, säger grannen Ulla.

Ännu en vecka efter familjen hittades död hänger polisens blåvita avspärrningsband kvar på staketet runt villan i skånska Bjärred.

Två föräldrar och deras döttrar, 11 och 14 år gamla, hittades i huset på tisdagseftermiddagen. Polisen utreder händelsen som ett mord – men söker ingen utomstående gärningsperson. Misstanken är att någon i familjen har valt att avsluta sitt och de andras liv. 

För boende i det lilla samhället Bjärred kom händelsen som en chock. Ingen hade kunnat ana att deras välutbildade och trevliga grannar skulle vara inblandade i en sådan tragedi.

– Jag är så ledsen. Jag får tårar i ögonen varje gång jag kommer hit, säger Elena Georgievska, boende i området.

Mannen i huset var väldigt trevlig, säger hon. Elena Georgievska träffade honom flera gånger och de diskuterade hur man odlar fruktträd. Hon fick många goda råd.

– Jag frågar mig hela tiden – varför fick de inte mer hjälp? Om de hade så stora problem så skulle de fått mer hjälp. Det tycker jag, säger Elena Georgievska.

”Har tänt ett ljus här varje kväll”

Vid garageuppfarten brinner ett trettiotal ljus – runt dem har det bildats en sjö av blommor och nallar. Många Bjärredsbor bearbetar sorgen genom att söka sig till platsen. 75-årige Cege Johansson är en av dem.

– Man får tårar i ögonen när man kommer hit. Det är så fruktansvärt när barn är inblandade, säger Cege Johansson.

Han har med sig ett ljus. Det är svårt att tända det i blåsten. Efter tre försök brinner till slut en svag låga.

– Jag har tänt ett ljus här varje kväll. Det är ett sätt att bearbeta det ofattbara.

Polisen ska analysera fynden

Grannen Ulla brukar rasta sin hund i området och passerar ofta villan. Hon känner sig lite illa till mods när hon ser ljusen.

– Tänk om alla som har tänt ett ljus istället hade försökt göra något innan. Knackat på och frågat om de behövde hjälp med något. Att gå och handla åt dem eller vad som helst, säger Ulla.

Ulla är själv arbetsterapeut och har arbetat med barn med särskilda behov. Hon konstaterar att det är väldigt ovanligt att två barn i samma familj får hemundervisning och hon är förvånad över att skolledningen inte gjorde en anmälan.

– Man har ju själva sagt att ”vi har sett en familj i djup kris”. Så det är konstigt att man inte har gjort en orosanmälan. Det har har man skyldighet enligt lag att göra, menar Ulla.

”Familj i djup kris”

Aftonbladet har sökt Alfredshällsskolans rektor Margareta Strand Karlsson för en kommentar om varför skolan inte gjorde en orosanmälan.

Hon har tidigare uppgett att skolan gjort det den kunnat för att hjälpa flickorna.

– Vi har levt med den här familjen och försökt hjälpa den i flera år. Det är klart att det var en familj i djup kris som plågades av sina omständigheter.

– Men jag kunde inte se detta hända, sa Margareta Strand Karlsson i en tidigare intervju.

I veckan kommer polisen analysera de fynd som gjorts vid den kriminaltekniska undersökningen. Fynden i huset och obduktionen av kropparna är avgörande för att lösa fallet.

– Rättsmedicin i Lund genomför en obduktion. De har regelbunden kontakt med utredarna under denna vecka och diskuterar saker med dem, säger polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Men det kommer att ta tid innan polisen säger något om hur familjen dog.

– Vi säger ingenting förrän vi har en fullständig bild. Därför säger vi inget ännu. Möjligen i slutet på veckan, säger Ewa-Gun Westford.

Vill veta sanningen

Inne i blomsterhandeln i Bjärred märks det att något tragiskt hänt. Ovanligt många barn har varit inne och handlat blommor den senaste veckan.

– Varje gång det kommer in något barn och handlar så får man lite gåshud, säger floristen Danuta Domanska.

– De köper röda rosor. En, två eller fyra stycken. De vill också ha ett litet kort eller ett hjärta som de kan skriva en hälsning på, säger hon.

Hon och butikschefen Lena Jörnebäck har svårt att förstå det som hänt. Att en hel familj plötsligt är borta. 

De tycker att polisen borde gå ut med mer information för att få slut på spekulationerna.

– Alla väntar, väntar på att få reda på vad som hänt. Det är aldrig bra med spekulationer, säger Danuta Domanska.

Publisert:

LÄS VIDARE